Annons:

V vill satsa 4,5 miljarder till äldreomsorgen – ska ge gratis larm

Vänsterpartiet, med Peter Fjällgård och Kaj Raving, vill genomföra en rejäl satsning på äldreomsorgen. Foto: Jakob Karlsson

V vill satsa 4,5 miljarder till äldreomsorgen – ska ge gratis larm

Bättre och mer personal, nya boenden, bättre mat och gratis trygghetslarm. Så vill Vänsterpartiet förändra äldreomsorgen. Satsningarna väntas kosta 4,5 miljarder per år.

Annons:

Vänsterpartiets paket för äldreomsorgen innehåller fyra delar:

  • Mer och bättre utbildad personal: Kostnad: tre miljarder.
  • Avgiftsfria larm. Kostnad: 700 miljoner.
  • Nya äldreboenden. Kostnad: 500 miljoner.
  • Bättre mat. Kostnad: 300 miljoner.

 "Vet att vi har brister"

Totalt handlar det alltså om 4,5 miljarder kronor som kommunerna årligen ska kunna söka från statskassan.

– Alla ska ha rätt till en värdig och bra äldreomsorg och den största delen handlar om mer personal och kompetensutveckling. Vi vet hur det ser ut på många håll och att vi har brister när det gäller personalförsörjningen. Det handlar om att anställa fler och utbilda fler, säger partiets riksdagskandidat Kaj Raving.

Partiet vill även göra trygghetslarmen avgiftsfria.

– Det tycker jag själv är väldigt viktigt. Snittet i landet ligger på 260 kronor per månad ungefär. I Vimmerby är det 2 520 kronor om året och det kan vara så att man väljer mellan larm och att ge barnbarnen julklappar. Det är inte bra för tryggheten, varken för den äldre eller de anhöriga, säger Vimmerbypolitikern Peter Fjällgård (V).

 Bättre mat i äldreomsorgen

Kommunerna ska kunna få stimulansmedel för att bygga fler trygghetsboenden och äldreboenden.

– Vi vet att att det är brist på platser på många håll. Många äldreboenden behöver moderniseras och anpassas till de kunskaper man har i dag, säger Raving.

Uppemot 100 000 äldre beräknas vara undernärda.

– Det är ett stort problem på många håll. En del kommuner har jättebra mat, i en del kommuner får man en bunt med plastlådor som hemtjänsten sätter in i mikron. Det här är en viktig friskhetsfaktor och pengarna kan gå till att utbilda mer personal, anställa kockar eller nutritionister.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt