Annons:

Kommunen löser förtidsröstning i Rosenfors och Mörlunda

Camilla Ljungdahl (C) och Silva Andersson (S) från valnämnden har löst möjligheten till förtidsröstning i Rosenfors och Mörlunda. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen löser förtidsröstning i Rosenfors och Mörlunda

Rosenfors och Mörlunda saknar allmänna lokaler till förtidsröstning. Då har man löst det med att räddningstjänstens utbildningsvagn ska finnas på orterna i två timmar på onsdagar och torsdagar från och med nästa vecka.

Annons:

Söndagen den 9 september är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. 

Från och med den 22 augusti och fram till valdagen har alla medborgare rätt att rösta i förtid och Hultsfreds kommun satsar på att ha förtidsröstningsmöjligheter på alla orter. 

– Vi har det i Hultsfred, Virserum, Järnforsen, Målilla och Silverdalen och i Vena kan man förtidsrösta med hjälp av lantbrevbärare. Det är något som man alltid har gjort, säger Camilla Ljungdahl (C), valnämndens ordförande i Hultsfreds kommun. 

Lånar räddningstjänstens vagn

I Mörlunda och Rosenfors finns det inte så bra allmänna lokaler och möjlighet till förtidsröstning. Då har de tagit hjälp av räddningstjänsten i Hultsfred och får låna deras utbildningsvagn, som brukar komma till användning vid marknader och liknande. 

– Vi vill att det ska finnas förtidsröstningsmöjligheter på alla orter och denna vagn kommer bli förtidsröstningslokal på dessa ställen, säger Ljungdahl. 

"Viktigt med god servicenivå"

De kommer finnas på orterna i två timmar under onsdagar och torsdagar fram till valet och det blir sammanlagt sex tillfällen. I Mörlunda blir det vid ICA Sundbergs och i Rosenfors på parkeringen vid Medborgarhuset. 

– Det är helt nytt för oss. Vi måste göra ett försök och se hur det går. Det finns både förmiddags- och eftermiddagstider. Vi har satt dit en ramp, vilket ökar tillgängligheten för de som har rullator och kan ta sig hit för att rösta, säger Anne Persson på valkansliet. 

Vad betyder det att ni kan erbjuda detta?

– Det är jätteviktigt med en god servicenivå för kommunens invånare, säger Camilla Ljungdahl. 

Om man på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud berättar Ljungdahl att röstmottagare kan komma hem till personen för att ta emot rösten. Det är något som bokas vid Hultsfreds kommuns kontaktcenter.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt