Annons:

  • Politikerna gav inga nya löften under utfrågningen

    De åtta politikerna lämnade inga nya löften till de äldre kommuninvånarna under politikerutfrågningen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Politikerna gav inga nya löften under utfrågningen

    Patric Engqvist höll i trådarna under debatten.

Politikerna gav inga nya löften under utfrågningen

Politikerutfrågningen på Valhall i Hultsfred bjöd inte på några direkta löften från de åtta närvarande politikerna som fick ge sin syn på tio olika frågor under debatten.

Annons:

För första gången anordnade PRO-föreningarna och SPF Seniorerna en utfrågning av kommunpolitikerna gemensamt. 

Personer över 65 år är naturligtvis en viktig väljargrupp för partierna då 3 500 personer är ålderspensionärer i Hultsfreds kommun. 

Det fanns ett stort fokus på äldrefrågor men andra frågor som behandlades var bostadsförsörjningen, integrationen, bredbandsutbyggnaden och avfallshanteringen. 

Panelen bestod av Torber Lundholm (Miljöpartiet), Tomas Söreling (Socialdemokraterna), Carl-Johan Pettersson (Sverigedemokraterna), Åke Nilsson (Kristdemokraterna), Börje Helgesson (Liberalerna), Lennart Beijer (Vänsterpartiet), Åke Bergh (Moderaterna) och kommunalrådet Lars Rosander (Centerpartiet). 

Eniga om att bygga fler bostäder

Partierna var överens om att det behövs byggas fler bostäder för att skapa bättre möjligheter för människor att bosätta sig i Hultsfreds kommun. Tomas Söreling var tydligen med att bygga fler bostäder och även marknadsföra det nya handelsområdet på Vartaområdet. 

För att vi ska få fler att bostätta sig här så gäller det att marknadsföra Vartaområdet, säger Söreling. 

Lennart Beijer tycker att det är viktigt att satsa på en fungerande järnväg och Åke Nilsson tror att det är viktigt att prata gott om kommunen i diverse sammanhang. 

Lars Rosander tycker inte att Hultsfreds kommun är så tokigt.

– Vi är en attraktiv kommun med god service på många orter och har föreningar som erbjuder sysselsättning med ett rikt utbud. Ska vi satsa på Stångådalsbanan så får vi kanske bilda ett eget bolag, det handlar om mycket pengar men det är kanske utvägen, säger Lars Rosander.

 "Vill inte ha någon långbänk"

Kommunalrådet Lars Rosander gick igenom vad som händer med ny- och ombyggnationen av äldreboendena och Lennart Beijer (V) och Åke Nilsson (KD) berättade varför de protesterade 

– Hultsfred är kommunen där vi brukar vara eniga i merparten av frågorna, det är nästan omöjligt att hitta frågor där vi kan skälla på Lars (Rosander). Vi är genomenliga. När det gäller äldreboendena så tycker vi är att det är synd att vi inte lät vårt bostadsbolag gå in. Vi behöver ett starkt Hultsfreds Bostäder, sa Lennart Beijer under debatten. 

Tomas Söreling (S) var tydlig och försvarade beslutet att skapa en kooperativ förening tillsammans med Riksbyggen. 

– Vi vill inte ha någon långbänk, vi behöver snabba beslut. Vi tog vårt ansvar tillsammans med Centerpartiet, säger Tomas Söreling. 

"Vill inte integrera sig"

Vid diskussionen om hur partierna ser på integreringen av de nyanlända var Börje Helgesson (L) snabb med att ta mikrofonen. 

– Frågan är jätteintressant och när det gäller integreringen av nyanlända så utgår vi från att alla vill bli integrerade och det vänder jag mig emot. Jag har jobbat som lärare och invandrarna säger själva att vi som vill bli en av er har inga problem, vi vill lära oss det svenska språket. Vad gör vi då med den stora gruppen som inte vill integrera sig? Där har vi ett jätteproblem och problem måste lösas, säger Börje Helgesson och lägger till:

– I skolans värld i Hultsfreds kommun så har det känts som att vi har en räddningstjänstuniform på oss. I barn- och utbildningsnämnden har vi aldrig pratat om framtiden och inte haft tid med det. Vi har fått rycka ut som brandsoldater och det har brunnit överallt. Det är viktigt att de nyanlända börjar med det svenska språket, det är a och o, säger han. 

Lennart Beijer svarade: 

– Jag blev förvånad att Börje tog i så hårt. Vi vet om det var jobbigt när det kom mycket barn som skulle in till skolan men i dag har vi full fart på Campus med människor som är i sin bästa ålder och inte vill något annat än att börja jobba och försöka lära sig det svenska språket, säger Beijer. 

Inget parti stack ut

Tomas Söreling hoppas och tror att det nya biblioteket i Hultsfred ska bli en naturlig mötesplats för alla människor i samhället. Under diskussionen kring avfallshanteringen tycker man att det fungerar skapligt just nu och Sverigedemokraterna hade en annan syn på avfallet och tycker att det måste skötas internationellt.

Den lokale profilen Patric Engqvist hade rollen som moderator under utfrågningen och kvällen avslutades med att publiken fick ställa några få frågor. 

Under utfrågningen var inget direkt parti som tog chansen att ge några löften inför det kommande valet utan de fokuserade på vad som har hänt och hur det såg på saker och ting. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt