Annons:

Nej till äldreboendegaranti – motionsställaren kritisk: ”Märkligt”

Socialnämnden i Hultsfreds kommun vill inte införa någon äldreboendegaranti för de som har fyllt 85 år. Foto: Pixabay

Nej till äldreboendegaranti – motionsställaren kritisk: ”Märkligt”

Kristdemokraterna vill att äldre får en lagstadgad rätt att flytta in på ett äldreboende när de vill. Socialnämnden anser inte att någon äldreboendegaranti ska erbjudas kommunens invånare.

Annons:

Anders Andersson från Kristdemokraterna kom med förslaget om en äldreboendegaranti, som innebär att beslutet att flytta till ett särskilt boende, trygghetsboende eller äldreboende ska vara den enskilde pensionärens om man har fyllt 85 år. 

Säger nej till förslaget

Socialnämnden har nu fattat beslut att inte gå vidare med KD-förslaget. Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande, tycker att äldreomsorgen fungerar på ett bra sätt i dagens samhälle och vill inte skapa någon äldreboendegaranti. Socialnämnden anser att nuvarande lagstiftning gällande biståndsbedömning för en ansökan om ett särskilt boende bör fortsätta att gälla.

– Vi anser att det viktigt att bibehålla dialog med den enskilde och utifrån det kunna erbjuda både individuella insatser och boendealternativ inklusive korttidsplatser, beroende av hälsotillstånd för längre eller kortare tid, säger Per-Inge Pettersson och fortsätter:

– Vi vill dessutom kunna erbjuda dem med störst behov, oavsett ålder, en plats i särskilt boende då det finns fler sökande än det finns platser, säger han. 

Vill visa respekt för de äldre

Anders Andersson håller inte med Per-Inge i resonemanget och menar att förslagen i motionen syftar till att visa respekt för alla äldre i kommunen.

– Vi vill öka valfriheten för pensionärer i vår kommun. Ensamhet är en otrygghet som måste lyftas fram och beaktas. Kommunens ansvar är att se till att det finns platser och olika boendealternativ med olika servicenivåer utifrån den enskilde pensionärens behov av omsorg och trygghet, säger Anders Andersson i en kommentar till Dagens Hultsfred.

"FInner det märkligt"

Han är besviken på socialnämnden som inte ger hans parti något gehör i frågan.

– Jag finner det märkligt att inte Hultsfreds kommun kan fatta tydligt beslut om äldreboendegaranti när till och med Kalmar kommun redan nu har beslut som går i den riktning vi vill som kristdemokrater, säger Anders Andersson.

I samband med att beslutet skulle fattas i socialnämnden valde KD-ledamoten Monica Bergh att inte delta medan övriga i nämnden var eniga. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt