Annons:

KD utnämner sig till barn- och pensionärspartiet: ”Lite kaxigt”

Anders Andersson, Lennart Davidsson, Monica Bergh och Åke Nilsson från Kristdemokraterna lägger fokus på frågor som rör barn och pensionärer i valet på lokalt plan. Foto: Ossian Mathiasson

KD utnämner sig till barn- och pensionärspartiet: ”Lite kaxigt”

Kristdemokraterna i Hultsfreds kommun är optimistiska inför nästa söndags val och vill plocka fler än fyra mandat.
Det vill ge göra med att utse sig själva till barn- och pensionärspartiet.
– Det är tydligt och lite kaxigt, säger Anders Andersson (KD).

Annons:

Det var med glädje som KD:s fyra toppnamn till kommunfullmäktige i Hultsfred – Åke Nilsson, Lennart Davidsson, Monica Bergh och Anders Andersson – presenterade sitt kommunprogram och de viktigaste frågorna för KD:s del. 

Anders Andersson berättade att varje parti är beroende av vad som händer på riksplanet och hänvisade till KD:s partiledare Ebba Busch Thors insats i Aftonbladets partiledardebatt i måndags. 

– Ebba Busch Thor fick högsta betyg efter en opinionsmätning och hade 3,6 på en femgradig skala. Hon kom före alla andra partiledare då Annie Lööf (C) hade 3,5, Ulf Kristoffersson (M) 3,3, Jimmy Åkesson (SD) 3,0 och Stefan Löfven (S) 2,7, säger Anders Andersson och fortsätter:

– Äntligen har Ebba kommit till sin rätt. Det har vi känt på oss och upplevt och hon visaratt hon har en enorm kapacitet, säger han. 

"Både tydligt och kaxigt"

Han gläds åt KD:s framgångar på riksplanet och hoppas att det ska ge effekt även på kommunvalet i Hultsfred. 
Inför valet står de på fyra mandat och målsättningen är att gå upp till fem-sex mandat i kommunfullmäktige. 

– I Hultsfred är vi beredda att vara barn- och pensionärspartiet. Det är både tydligt och lite kaxigt. I vår kommun ska väljarna veta att det är barnen och pensionärerna som vårt fokus ligger på. Man kan inte göra allt åt alla utan en politiker måste våga säga att något är viktigare än något annat. Med att betona dessa frågor och ha en tydlig profil hoppas vi att det ska ge oss valframgång. Vi vill gå från fyra till fem-sex mandat och det får gärna bli fler, säger Anders Andersson. 

En av de viktigaste frågorna som de jobbar för är små barngrupper i förskolan och ett maxtak på tolv barn i småbarnsgrupperna. 

– När den stora förskolan i Hultsfred byggs finns alla skäl i världen att verkligen titta på projekteringen så man gör det på bästa möjliga sätt och tänker så. Det är vetenskapligt bevisat att små barn inte kan anknyta till hur många personer som helst, säger KD:s toppnamn Åke Nilsson. 

Personalen ska få bra villkor

Anders Andersson berättar att de är beredda att lagstifta om små barngrupper i förskolan om de hamnar i en majoritetsregering.

Lennart Davidsson pekar på vikten av att ta hänsyn till omsorgspersonalen där de får bra arbetsvillkor med arbetsvillkor och rätt till tjänstebil.

– Man ska inte känna att man är en belastning för att man jobbar inom vården, säger Lennart Davidsson. 

Åke Nilsson lägger till: 

– Det är personalen som ska servera våra äldre och utgör därmed den viktigaste resursen på det viset. 

"Lättnad i lagstiftningen"

Nyligen beslutade socialnämnden i Hultsfreds kommun att man inte skulle införa någon form av äldreboendegaranti och det är en fråga som KD driver hårt. De vill att alla över 85 år som vill ska garanteras en plats i trygghetsboende eller särskilt boende. 

– Det kommer vara en välfärdsfaktor och det är viktigt att våra äldre känner trygghet. Vi tror inte på att kommunen ska pröva saken där de avgör om människor är tillräckligt dåliga för att komma in på särskilt boende eller trygghetsboende, säger Anders Andersson och lägger till:

– Från och med 1 juli blev det en lättnad i lagstiftningen för att kommuner ska kunna fatta sådana beslut på egen hand. Jag blir ursinnig när jag hör att äldre tänker taktiskt för att få en plats i särskilt boende. 

Samma förutsättningar för skolorna

Under pressträffen tryckte de på att det ska finnas en skola på varje ort och att kommunalt och enskilt drivna skolor ska ges likvärdiga förutsättningar, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt. 

– Vi ska se Prolympia som en tillgång för kommunen, säger Andersson. 

Monica Bergh berättar att det är fullt med elever på Prolympia i Virserum. 

– Hade inte Prolympia funnits vet man inte hur det hade sett ut på Albäcksskolan nu, säger Monica Bergh.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt