Annons:

Föråldrat system föreslås ses över:

Åke Nilsson (KD) anser att det föråldrade systemet för arbetskläder till vårdpersonalen ses över. Foto: Ossian Mathiasson

Föråldrat system föreslås ses över: "Det beloppet borde höjas"

Systemet för arbetskläder till Hultsfreds kommuns vårdpersonal riktar Kristdemokraterna kritik mot.
I en nyväckt motion vill de att kommunen ser över systemet och höjer ersättningsbeloppet från dagens 500 kronor.

Annons:

När Kristdemokraterna i Hultsfreds kommun presenterade sitt valprogram i förra veckan nämnde partiets toppnamn högre bidrag till fria arbetskläder till alla omsorgspersonal som en viktig punkt. 

"Högst relevant att se över reglerna"

Nu väljer Åke Nilsson och Lennart Davidsson (KD) att lyfta frågan om arbetskläder för vårdpersonal i en ny motion. De finns flera bitar som de inte är nöjda med i det nuvarande regelverket då det har gått många år sedan arbetskläder för vårdpersonal infördes. 

– Det är högst relevant att se över reglerna. I dagsläget får en anställd köpa arbetskläder för 500 kronor (!) per år, om vi är rätt underrättade. Det beloppet borde höjas, skriver Åke Nilsson och Lennart Davidsson, två av KD:s ledamöter i kommunfullmäktige. 

De har varit i kontakt med anställd vårdpersonal som inte anser att regelverket är flexibelt.

– Pengar kan brinna inne om man inte hittar en lämplig kombination av plagg prismässigt. Man får heller inte ”ta med sig” icke utnyttjade medel till nästa år och det går inte att kombinera ersättningen med egna medel. Vi tror var och en inser att systemet är föråldrat och att det behövs en översyn. Är inte vårdpersonalen värda åtminstone något bättre förmåner? Dessutom har beloppet för klädinköp inte räknats upp på mycket länge, om det över huvud taget har gjorts, skriver Nilsson och Davidsson. 

"Vanskligt att jämföra"

KD har tidigare benämnt sig själva som barn- och pensionärspartiet i Hultsfreds kommun och lägger fokus på hur vårdpersonalen upplever sin vardag. 

– Det här är ytterst en fråga som har att göra med hur våra äldre tas om hand. Den har också betydelse för rekrytering av personal. Sedan vet vi att behoven bland vårdpersonal ser olika ut, skriver Nilsson och Davidsson. 

De drar också en parallell till personalen inom Östra Smålands kommunalteknikförbund som erhåller mellan 5 000 och 6 000 kronor per år för arbetskläder. 

– Det är vanskligt att jämföra olika grupper av anställda i en kommun, men vi vill ändå ge en bild av hur det kan se ut. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt