Annons:

Helgesson lyfter sin hjärtefråga igen: ”Demokratin är hotad”

Börje Helgesson vägrar att ge sig och vill att kommunen kollar på vad det kostar med att webbsända kommunfullmäktige. Foto: Ossian Mathiasson

Helgesson lyfter sin hjärtefråga igen: ”Demokratin är hotad”

Så sent som i februari fick Börje Helgesson nobben gällande sin motion om att webbsända kommunens fullmäktigemöten.
Men han ger sig inte och väcker liv i frågan med en nyväckt motion.
– Vi vill att kommunen tar fram ett konkret förslag med kostnadsspecifikation för att webbsända samtliga fullmäktigemöten, skriver Börje Helgesson (L) i motionen.

Annons:

I vintras gav varken kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen eller fullmäktige Liberalernas Börje Helgesson något gehör för motionen om webbaserade sändningar av kommunfullmäktiges sammansträden. 

Informationsenheten tittade på vad som behövdes och vid kontakt med kommuner som hade liknande sändningar var det relativt få som nyttjade möjligheten att se sändningarna. 

"Tänker inte tacka för svaret"

Andra punkter som de pekade på var att kommunfullmäktige inte har någon fast lokal och att den uppskattade engångskostnaden för investering i teknik låg på 70 000 kronor samt en uppskattad löpande kostnad på 100 000 kronor per år för redigeringsverktyg och personal.

”Jag tänker inte tacka för svaret, det ska ni ha klart för er. Vi vill investera i en demokratifråga och det är klart att man blir orolig när ni inte vill, oviljan finns där och kompetensen saknas”, sa Börje Helgesson då.

Den största besvikelsen har lagt sig och nu väljer han att lägga en ny motion om ökad demokrati och öppenhet med att webbsända kommunfullmäktige. 

”I dag upplever många medborgare och även vi politiker att demokratin är hotad från flera håll. En levande demokrati kräver att det finns en nära och öppen kontakt med samhällsstyret”, skriver han. 

Finns mer att göra

Den politiska debatten kan följas via lokala tidningar eller att fysiskt närvara och Helgesson anser att det finns mer att göra.

”Här ger dagens digitalisering oss ett bra verktyg för att ytterligare öka möjligheten att öka demokratin och öppenheten inom den lokala politiken i vår kommun”, skriver han. 

Precis som i sin tidigare motion hänvisar han till att flera andra kommuner sänder sina sammanträden och att tekniken finns. Han föreslår att kommunen tar fram ett kostnadsförslag på vad det skulle kosta att webbsända mötena.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt