Annons:

LÄNETS SJUKHUS FÅR TOPPBETYG AV PATIENTERNA

Länets sjukhus, däribland Västerviks sjukhus, får toppbetyg av patienterna. Foto: Jakob Karlsson

LÄNETS SJUKHUS FÅR TOPPBETYG AV PATIENTERNA

I dag presenterar SKL sin nationella patientenkät. Totalt har 4 580 patienter svarat i länet – och de ger sjukhusen toppbetyg.

Annons:

Sjukvården var en av valets absolut hetaste frågor. I dag presenterar SKL sin stora Nationella Patientenkät. Totalt har 144 000 personer deltagit – och de ger positiva omdömen när det gäller tillgänglighet och delaktighet.

– Det är förstås glädjande med ett så positivt resultat för sjukhusvården, särskilt som svensk vård i andra undersökningar rankats lägre när det gäller just tillgänglighet och delaktighet, säger Hans Karlsson, avdelningschef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande. 

Topp-fem överallt

Resultaten redovisas som andel positiva svar. Helhetsintrycket för sjukvården i Kalmar län ligger över 90 procent både när det gäller specialiserad sluten sjukhusvård och öppen sjukhusvård. Patienterna i Kalmar län är de näst mest nöjda i landet vad gäller helhetsintryck.

Kalmar län ligger bland de fem bästa landstingen i alla kategorier. Det handlar om delaktighet och involvering, emotionellt stöd, information och kunskap, kontinuitet och koordinering, respekt och bemötande samt tillgänglighet.

Kalmar är bland de fem bästa landstingen/regionerna i landet både när det gäller den slutna och den öppna sjukhusvården. Svarsfrekvensen låg på knappt 50 procent.

– Det är oerhört glädjande att se att vi får så högt betyg av patienterna som besöker sjukhusen. Alla medarbetare kan känna stolthet över hur deras arbete värdesätts av patienterna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

1 300 kommentarer

I samband med enkäterna har Kalmar läns landsting fått in 1 300 kommentarer som innehåller både beröm och kritik.

”Många lovordar bemötandet och professionaliteten inom vården. Bland de kritiska synpunkterna framgår bland annat att samarbetet mellan särskilt boenden, kommunsköterska och sjukhus kunde fungerat bättre vid utskrivning och att man fått träffa allt för många olika läkare”, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

– De enskilda kommentarerna är ett värdefullt material att använda i förbättringsarbetet ute på de olika enheterna, säger Johan Rosenqvist.

Landstinget i Kalmar län vinner dessutom kampen om kvalitén på maten för tredje gången i rad. 83,8 procent var nöjda med maten. Tvåan Blekinge ligger långt efter med 73,3 procent nöjda patienter.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt