Annons:

Ett vunnet mandat för Vänsterpartiet: ”Ett stort steg framåt”

Vänsterpartiets Lennart Beijer är nöjd med valresultatet. Foto: Ossian Mathiasson

Ett vunnet mandat för Vänsterpartiet: ”Ett stort steg framåt”

Vänsterpartiet plockade ytterligare ett mandat i kommunvalet i Hultsfred och gick upp till fyra mandat till Lennart Beijers stora glädje.
– Det var viktigt. Man måste ha just fyra mandat för att komma in i kommunstyrelsen och andra nämnder, säger han.

Annons:

Det fanns både vinnare och förlorare i årets kommunval i Hultsfred. Centerpartiet gjorde ett mycket lyckat val och vann fyra nya mandat medan Socialdemokraterna gick back med lika många mandat. 

För Vänsterpartiets del blev valet en framgång. De landade på 8,1 procent, vilket är en ökning med 1,0 procentenheter jämfört med valet för fyra år sedan. Tack vare ökningen får de ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige och har nu fyra mandat.

– Valet var en allmän uppgång för partiet i hela landet. Återigen var vi starka i de tre valdistrikten i Hultsfred (Hultsfred N, Hultsfred S och Ekeberg) och gick fram i orterna runt omkring. Vår akilleshäl är dock att vi är svaga i Virserum, Mörlunda och Järnforsen, säger Lennart Beijer. 

Hur kommer det sig?

– I Hultsfred finns det mycket mer folk som är kända vänsterpartister och så har det alltid varit, säger Beijer. 

"Skönt att det gick vägen"

Framåt klockan 00.30 under natten mellan söndag och måndag var samtliga nio valdistrikt i Hultsfred räknade. Inför det sista distriktet hade inte Vänsterpartiet tillräckligt med röster för ytterligare ett mandat. Men det löste sig och Lennart Beijer och hans partikamrater kunde glädja sig åt framgången. 

– Vi hade faktiskt förväntat oss att vi skulle få det fjärde mandatet efter det sista distriktet som var i Hultsfreds tätort. Vi fick ändå vänta på det och det var skönt att det gick vägen. Det var en stor valframgång och ett efterlängtat besked, säger han. 

Viktigt mandat för V

I och med det vunna mandatet för Vänsterpartiets del kan de komma in i kommunstyrelsen och andra nämnder. 

– För oss var det ett viktigt mandat, vi tar ett stort steg framåt. Nu blir det lättare för oss att föra en vettigare politik. Det blir inte samma sak när man sitter som ersättare i kommunstyrelsen eller i de olika nämnderna, säger Beijer. 

Vad säger du annars om valutgången?

– Det finns som sagt en god samverkan i Hultsfred så man kan ge Centerpartiet credd för att det är en så lugn stämning. De har också gjort en bra valrörelse, säger han. 

Fakta

Så fick Vänsterpartiet sina röster i respektive valdistrikt:

Ekeberg 12,6 procent, Hultsfred N 11,8, Hultsfred S 11,7, Järeda 4,2, Lönneberga 7,6, Målilla 5,8, Mörlunda 5,4, Vena 8,5 och Virserum 3,3.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt