Annons:

Malin Sjölander (M):”Jag viker inte ner mig, trots Centerpartiets habravink”

Malin Sjölander (M) hoppas fortfarande på att Alliansen ska leda Landstinget i Kalmar län.

Malin Sjölander (M):”Jag viker inte ner mig, trots Centerpartiets habravink”

Malin Sjölander nuvarande oppositionsråd i landstinget i Kalmar län, ger inte upp ett Alliansstyre av landstinget (som blir en region efter nyår), efter årets val. Men hur det går beror inte på henne eller Moderaterna. Enligt Malin beror det på Centerpartiet och Liberalerna ställer sig till den uppkomna situationen efter valet. Hon får medhåll av Gudrun Brunegård (KD) som är förvånad över att Centerpartiet och Liberalerna har inlett samtal med Socialdemokraterna.

Annons:

Den rödgröna majoriteten har styrt Landstinget i Kalmar län i 12 år. Moderaternas oppositionsråd Malin Sjölander tycker att det får räcka. I år ska det bli Alliansen som styr.  Men valresultatet blev komplicerat och de röda partierna blev större än Alliansen, trots att Miljöpartiet inte fick tillräckligt med röster, så de åker ur Landstinget. För att få majoritet är nu Alliansen tvungna att få stöd av Sverigedemokraterna, något som splittrar en Alliansmajoritet. Centerpartiet har svårt att veta åt vilket håll de ska vända sig och har inlett en diskussion med Socialdemokraterna och fick med sig Liberalerna. Något som får Malin Sjölander att fundera.

- Det var ju inte så vi hade planerat.

Är du överraskad av beskedet att Centerpartiet och Liberalerna för samtal med Socialdemokraterna?

- Centerpartiet hittar på en habravink för att slippa ta stöd av SD.

Vad anser du om det?

- Det finns exempel på att relativ majoritet fungerar. Det vill säga att man tar stöd av SD i sakfrågor men inte släpper in dem i ett samarbete.

Bjuder in Allianspartierna

Malin Sjölander tänker arbeta ända in i kaklet för att få till ett Alliansstyre i Landstinget.

- Jag har bjudit in de övriga Alliansparterna till samtal.

Hur ser utsikterna ut för att det blir en Allians som styr landstinget efter de samtalen?

- Jag vet inte hur de samtalen slutar. Det jag vet är att jag inte ger upp. Jag viker inte ner mig. Det viktigaste för mig just nu är att Moderaterna och Alliansen får igenom den politik som vi gått till val på, säger Malin Sjölander.

Gudrun Brunegård (KD)

Gurun Brunegård är förvånad över att Centerpartiet och Liberalerna väljer att samtala med Socialdemokraterna.

- Vi har samarbetat i 16 år med att ta fram gemensamma budgetar och budgetförslag för hur vården ska bli bättre för länets invånare. Samarbetsklimatet har varit gott.

Hon pekar på hur Andes Henriksson (S) har lett en majoritet som låtit vårdköerna växa och kostnaderna för inhyrd personal skjuta i höjden, istället för att satsa på den egna personalen.

- Vi i den kristdemokratiska landstingsgruppen ser det som nödvändigt att byta ut den nuvarande landstingsledningen.

Förvånande

Gudrun Brunegård kan nu bara sitta och titta på när två av hennes Allianskollegor förhandlar med (S).

- Jag är väldigt förvånad över att C och L för samtal med (S). Framförallt ur det perspektivet att vi har varit överens om de stora frågorna jag berättat om.

För KD finns det bara ett alternativ. En Allians som tar passivt stöd av SD.

- Vårt förslag är att gå fram med ett gemensamt förslag till minoritetsstyre med Alliansen och låta landstingsfullmäktige pröva det. Det skulle inte innebära att SD får något inflytande, men de skulle tvingas ta ställning till om de vill låta Anders Henriksson fortsätta leda landstinget eller låta Alliansen få chansen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt