Annons:

Christer Jonsson (C): ”Jag ser inte hur ett Alliansstyre skulle vara möjligt”

Både Centerpartiet och Liberalerna är korta i sina svar om att de nu sitter i samtal med Socialdemokraterna. Men Christer Jonsson är mer öppen med var Centerpartiet står i frågan om vilka partier som ska leda Landstinget i Kalmar län de kommande åren.
– Vi kan inte medverka till att vara beroende av SD i varje beslut.

Annons:

Det har inte varit ett lätt beslut för Christer Jonsson och Centerpartiet att sätta sig i samtal med Socialdemokraterna och på det sättet lämna sina tidigare Allianskollegor. Men efter valresultatet var det nödvändigt, anser han. Där fick S och V tillsammans 29 mandat, medan Alliansen fick 28. Sverigedemokraterna fick 10 mandat.

- Vi ville ha ett Alliansstyre av Landstinget i Kalmar län. Det föll tyvärr när S och V blev större än Alliansen.

För Centerpartiet innebär det bara ett alternativ kvar.

-  Alliansen är inte störst i någon konstellation i landstinget. I varje beslut blir vi därmed beroende av SD – vilket vårt parti lovat att vi inte ska vara när vi styr. Därför ser jag inte hur ett Alliansstyre skulle vara möjligt. Därför prövar vi nu om det finns andra lösningar, säger Christer Jonsson.

Liberalerna

Liberalerna är inte lika talföra som de övriga tre Allianspartierna är.

Pierre Edström som är oppositionsråd för (L) i Landstinget i Kalmar län har väldigt få svar att ge varför de sitter med i samtal med Socialdemokraterna för att om möjligt delta i en blocköverskridande ledd Landstingsmajoritet.

- I nuläget har jag svårt att kommentera de samtalen. Vi håller alla dörrar öppna och för diskussioner i vår landstingsgrupp.

Mer vill inte Pierre Edström säga.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt