Annons:

Nej till stöd för nyföretagare – motionsställaren är besviken

Lennart Beijer är missnöjd med att kommunstyrelsens arbetsutskott avslår hans motion om microstöd till småföretag. Foto: Ossian Mathiasson

Nej till stöd för nyföretagare – motionsställaren är besviken

Kommunstyrelsens arbetsutskott har avslagit Lennart Beijers motion om mikrostöd till småföretag. De menar att rättsläget tydligt visar att mikrostöd inte är lämpligt för en kommun att hantera.
”Man borde hitta någon form att kunna kringgå det”, säger Lennart Beijer.

Annons:

Lennart Beijer föreslog i sin motion att ett sökbart mikrostöd införs för de minsta och nya företagen. 

Utvecklingskontoret fick i uppgift att titta närmare på motionen. Michael Leijonhud och Lars Gjörloff har kontaktat SKL:s sakkunniga inom området, kommunens jurist och Regionförbundet för att se vad som gäller i fråga om möjliga stöd till enskilda företagare. 

Stöd från Regionförbundet?

De säger att det krävs synnerliga skäl, ett uttryck för rena undantagsfall, för att ge individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare och att det inte finns lagligt stöd för ett sådant stödprogram som föreslås. Därför har blir det avslag på motionen.

Öppningen som finns är att det blir med hjälp av Regionförbundet, som just nu arbetar fram ett förslag där nystartsföretagare kan söka stöd hos dem från och med 1 januari 2019. 

"Förstår inte logiken"

Motionsställaren Lennart Beijer är inte nöjd med svaret på ärendet. 

– Det verkar som att de anser att det inte går enligt lagen och att man inte får stötta enskilda personer. Man borde hitta någon form att kunna kringgå det. I de flesta fall handlar det inte om befintliga företag som ska få stöd utan om goda idéer som man kan utveckla. Kan man inte göra det via stöd så får man tita på andra alternativ, till exempel ett stipendium, säger Lennart Beijer och fortsätter:

– Nu säger man nej till mikrostöd till nystartade företag men det funkar bra att stötta Prolympia med pengar till skolskjutsar. Det är verkligen ett stöd till ett företag som går med vinst. Jag förstår inte logiken. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt