Annons:

Nytt system kan bli miljonjackpot för Hultsfreds kommun

Kommunkassan kan stärkas med drygt 24 miljoner kronor om det nya systemet blir verklighet. Foto: Ossian Mathiasson

Nytt system kan bli miljonjackpot för Hultsfreds kommun

Hultsfreds kommun är en av landets största vinnare om förslaget till nytt utjämningssystem blir verklighet. Kommunkassan skulle stärkas med 24,3 miljoner kronor.

Annons:

I dag presenterade regeringens utredare sitt förslag till nytt skatteutjämningssystem. Det innehåller förstås både vinnare och förlorare – men en av landets största vinnare skulle vara Hultsfreds kommun.

Med det nya regelverket skulle Hultsfred få 1 666 kronor per invånare – det innebär cirka 24,3 miljoner sett till befolkningen i utgången av 2017.

Förslaget är tänkt att träda i kraft 2020. I utredningen så har en del siffror uppdaterats – och fördelningen görs även om enligt vissa parametrar. Utjämningen – vilket alltså innebär att kommunernas och landstingets resurser fördelas utifrån ett antal premisser – förstärks också; från tio miljarder i dag och till tolv.

– De så kallade "skogslänen", och Gotland, är generellt sett de som vinner på förslaget, och Stockholm är det som förlorar. En hel del av de förändringar vi genomför handlar om rena uppdateringar. Jag tror att det kommer vara få som har invändningar på att vi använder aktuella uppgifter, säger utredaren Håkan Sörman enligt TT. 

Nya kompensationsgrunder

Man föreslår också en ny utjämningsgrund som tar hänsyn till vuxenutbildningen och SFI.

"En helt ny kompensation för kommunal vuxenutbildning inklusive SFI föreslås dock, eftersom de stora skillnaderna i flyktingmottagande ställer olika krav på verksamhetens omfattning. För sjukvården föreslås en tydligare socioekonomisk profil. Vidare föreslås att ersättningar bland annat till glesbygd och delar av landet med befolkningsförändringar höjs", skriver utredaren i ett pressmeddelande.

Avsikten med systemet är att alla kommuner och landsting ska kunna erbjuda en likvärdig service. Förslaget lär bli omdebatterat:

– De som kommer få betala mer i förslaget kommer tycka att det här är fel, och de som kommer att få mer kommer att tycka att de får för lite.

"Blivit allt mer konkreta"

Den senaste översynen av systemet gjordes 2009:

– Sedan dess har utmaningarna blivit allt mer konkreta. Bland annat det ökade flyktingmottagandet, de demografiska förändringarna med allt fler yngre och äldre, bristen på arbetskraft samt investeringsbehov i till exempel skolor och sjukhus, vilket dock slår lite olika för våra medlemmar och som kostnadsutjämningen syftar till att hantera, säger Lena Micko, ordförande för SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt