Annons:

M och KD riktar in sig på hyrpersonalen i landstinget

Malin Sjölander (M) Pär - Gustav Johansson (M), Gudrun Brunegård KD, Anders Andersson (KD) och Carl Dahlin (M)

M och KD riktar in sig på hyrpersonalen i landstinget

Lampan lyser klarast mot kostnaderna för hyrpersonal i landstinget, när Moderaterna och Kristdemokraterna gör sin första skuggbudget ihop. De två partierna vill minska behovet av hyrpersonal och minska kostnaderna med 80 miljoner kronor, genom att erbjuda högre löner och bättre anställningsvillkor.

Annons:

De båda partierna vill satsa 35 miljoner kronor på att ge samtliga sjuksköterskor ett tusen kronor mer i månaden.

- Det visar på en viljeinriktning för att vi vill fortsätta satsningen på just den yrkesgruppen. Man ska komma ihåg att det är just sjuksköterskor som är den yrkesgrupp som fattas på länets sjukhus, säger Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

Man vill också satsa 22 miljoner kronor på att rekrytera bristpersonal, som operationssköterskor. Där ser man att det används mycket hyrpersonal.

- Vi vill också ge mer ledig tid efter att personalen avslutat ett nattpass. Vi vet att den lediga tiden är för kort och det gör att fler sjuksköterskor väljer att sluta jobba hos landstinget, säger Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd, hälso – och sjukvård.

Partierna vill också satsa 50 miljoner kronor extra på primärvården.

- Vi måste bemanna upp primärvården samt höja attraktiviteten att vara distriktsläkare, säger Malin Sjölander.

Partierna vill också omfördela patienter som söker akutvård från länets akutsjukhus till primärvården.

- Vi föreslår en ”När-akut” dit personer som inte är allvarligt skadade eller sjuka kan vända sig. Då bemannas primärvården upp så de kan ta emot fler akutfall än idag, säger Gudrun Brunegård.

Hyrpersonal

Utfallet för kostnader för inhyrd personal kommer att landa i år på upp till 200 miljoner kronor. Pengar som partierna anser att man kan göra någonting annat för.

- Vi vill spara 80 miljoner kronor. Vi måste få personalen att vilja stanna hos landstinget. Kokar vi ner det, så vill vi öka delaktigheten på varje vårdavdelning så att personalen är delaktig i allt sitt arbete. Det gör att fler trivs på jobbet och stannar kvar, säger Carl Dahlin (M) vice ordförande i personalutskottet.

Man vill ha fler heltidsanställda och nyutbildade sjuksköterskor ska få en anställningsgaranti när de slutar utbildningen.

Länstrafiken

Partierna vill också öka resandet med länstrafiken, vilket ska ge pengar till sjukvården.

- Det är inte nödvändigtvis att vi höjer priserna utan ökar vi nyttjandegraden i resandet blir det mer pegar över som kan gå in i sjukvården, säger Anders Andersson (KD)oppositionsråd kollektivtrafiken.

Man splittrar upp de olika reseslagen och plockar bort sjukresor och färdtjänst från målbilden om att öka intäkterna.

- De kan inte omfattas av en sådan målbild. De resorna måste finnas och bli ännu bättre.

Däremot vill man öka resandet genom att det ska bli effektivt.

- Närtrafiken ska bli mer jämlik. Personer som bor på landsbygden har inte möjlighet att välja kollektivtrafik i samma omfattning som de som bor i större tätorter. Blir det fler turer där ökar också resandet från landsbygden.

När det gäller Tjust – och Stångådalsbanorna vill man få till ett fungerande underhåll på rälsen som gör att tågen inte går sönder när det åker på dem.

Malin Sjölander sammanfattar skuggbudgeten med att partierna vill använda varje skattekrona på effektivaste sätt.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt