Annons:

Beijer fick ge sig i fullmäktige: ”Vi lägger oss väl”

Lennart Beijer (V) kämpade för att införa stöd till nyföretagare i kommunen men han fick ge sig i kommunfullmäktige. Foto: Ossian Mathiasson

Beijer fick ge sig i fullmäktige: ”Vi lägger oss väl”

Lennart Beijer (V) har stridit för att Hultsfreds kommun ska införa stöd för nyföretagare. I kommunfullmäktige stred han för saken ett tag innan han gav upp.
– Vi lägger oss väl, säger Lennart Beijer (V).

Annons:

Lennart Beijer föreslog i sin motion att ett sökbart mikrostöd införs för de minsta och nya företagen. 

Utvecklingskontoret har tittat närmare på motionen och där har de kommit fram till att det krävs synnerliga skäl, ett uttryck för rena undantagsfall, för att ge individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare och att det inte finns lagligt stöd för ett sådant stödprogram som föreslås. 

Motionen fick avslag och när det nya kommunfullmäktige hade sammanträde på Valhall på måndagskvällen blev Beijers motion ett hett samtalsämne. 

"Trodde motionen var självklar"

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun, inledde med att berätta att Regionförbundet har infört ett nytt stöd som man kan söka hos dem från och med januari 2019. 

– Där har Regionförbundet en helt annan möjlighet att ge stöd till företag enligt lagstiftningen, säger Lars Rosander (C).

Regionförbundet har arbetat fram ett förslag där nystartsföretagare är målgruppen. Nivåerna för stöd är näst intill identiska med förslaget i motionen. 30 000 kronor är det högsta stödet man kan få. 

Lennart Beijer från Vänsterpartiet köpte inte kommunalrådets resonemang och var inte nöjd med att motionen får avslag. 

– Jag trodde att denna motion var ganska självklar, att hela fullmäktige och Hultsfreds kommun skulle se möjligheterna med att hjälpa och stötta nya företag när de har spännande idéer. Stöd till företag i övrigt ställer jag inte upp på och det jag hör från Regionförbundet låter intressant men var kommer vår kommunala påverkansmöjlighet att finnas? Hur får vi Regionförbundet att förstå vilka bra idéer vi har i Hultsfreds kommun och ställa upp på det? Hade jag skrivit stipendium hade motionen var fullt genomförbar. Vi delar ut stipendier på alla håll och kanter, säger Lennart Beijer (V). 

"Tänkte köra hela vägen"

Åke Nilsson från Kristdemokraterna gick också upp i talarstolen. 

– Det här är nytt, Lennart. Regionförbundet har regionala utvecklingsmedel och det finns större möjligheter att de kan stötta företag på olika sätt. Visst kan det vara svårt med kommunikationen men vi ska göra vårt bästa. Jag tror att det finns goda förutsättningar för att vi ska kunna utnyttja det stödet, säger Åke Nilsson (KD).

Beijer igen:

– De får inte komma undan för lätt, de här herrarna. Det är lätt att säga att det fixar vi men varför har vi inte gjort det? Vi har haft många år på oss. Jag tänkte köra hela vägen in i kaklet och gå på bifall till motionen och låta kommunstyrelsen titta över frågan en gång till men jag är osäker på hur majoritetsformarna ser ut. VI lägger oss väl, säger Beijer.

Ett enigt kommunfullmäktige avslog sedan Beijers motion om microstöd till småföretag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt