Annons:

Christer Jonsson (C) regionråd: ”Det känns konstigt att debattera med M och KD”

Christer Jonsson regionråd i Kalmar län för Centerpartiet

Christer Jonsson (C) regionråd: ”Det känns konstigt att debattera med M och KD”

Centerpartiet har blivit en av landets största vinnare efter valet 2018. Inte för att de fick flest röster utan för att de den här mandatperioden styr minst 17 av 21 regioner. I många fall har partiet valt att samarbeta med Socialdemokraterna för att på det sättet stänga ute Sverigedemokraterna.

Annons:

Alla regioner har inte bestämt sig för hur de kommer att formera sig, partipolitiskt. Ett av de första regionerna som blev klara var Kalmar län, där Centerpartiet och Liberalerna valde att spräcka den tidigare alliansen mellan de fyra borgerliga partierna. De valde Socialdemokraterna i stället. Nu visar det sig att Centerpartiet i många regioner har följt efter.

Hur känns det att Centerpartiet i så många andra regioner följer ert exempel?

- Det är alldeles utmärkt. Det är en politisk hållning att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande.

Han säger att väljarna ritade om den politiska kartan efter valet i höst.

- De gav oss ett större stöd både här och i andra delar av landet. Vi såg det som angeläget att vi nu kan förflytta politiken i en centerpartistisk riktning.

I 17 av landets regioner sitter nu Centerpartiet vid rodret och det kan bli mer. I Ytterligare två regioner är det inte klart vilka partier som kommer att styra och där finns Centerpartiet med som ett alternativ.

Regionplan diskuterades i går

I onsdags hade den nya regionen i Kalmar län, sitt första sammanträde om budgeten och lade fram planer för framtiden.

Hur var det att debattera med dina forna allianskamrater?

- Det känns konstigt att debattera med M och KD. Det är en omställning att sitta i nya roller, men vi höll alla ett gott humör.

Hur tycker du att utfallet blev av de planer som bestämdes?

- Vi fick med oss en hel del av det vi sa innan valet. Det känns bra.

Regeringsbildningen

Det gick fort för Centerpartiet i Kalmar län att välja sida, men så enkelt är det inte för Centerpartiet centralt. Det finns fortfarande inte någon regering som kan styra landet.

Hur ska en kommande regering kunna se ut?

- Jag har inte förmånen av att vara partiledare för Centerpartiet. Den frågan kan jag inte gå in på. Mitt sätt att se på varför vi valde den sida vi gjorde var att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande.

Varför då?

- Människosynen. Det första förslaget SD tog upp i går, var att vår region skulle skriva till regeringen om att stoppa flyktinginvandringen i landet. Ett parti som har den drivkraften som de har förtjänar inte inflytande i politiken, säger Christer Jonsson.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt