Annons:

Invånare flyr Hultsfred – då blir överskottet nästan obefintligt

Hultsfred kommun tappar invånare – och därmed sänks det förväntade resultatet 2019. Lars Rosander (C) är dock inte orolig.

Invånare flyr Hultsfred – då blir överskottet nästan obefintligt

När rambudgeten lades i somras var prognosen 11,3 miljoner kronor i överskott 2019. Nu har det justerats – och ligger precis ovanför plusminusnoll.
– Jag är inte orolig, jag tror att vi kommer klara ett överskott, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

Annons:

Anledningen till att det beräknade överskottet kraftigt försämrats är en ordentlig minskning av befolkningen. Hultsfreds kommun ser ut att tappa nästan 200 invånare jämfört med november förra året. De generella statsbidragen beräknas utifrån befolkningsmängden den 1 november.

– 100 invånare betyder cirka 5,7 miljoner kronor i intäkter eller minskade intäkter. Utifrån det försämras budgeten när vi har uppdaterat med skatteunderlagsprognosen, säger Lars Rosander (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen hade budgeterat med 11,3 miljoner kronor i överskott, men nästan allt det äts upp av de tappade invånarna.

– Det gör att resultatet blir drygt tio miljoner kronor sämre och vi ligger väldigt nära plusminusnoll. Det är en låg nivå, men vi har legat på de här talen förr. Jag är inte orolig för 2019, jag tror att vi kommer klara ett överskott.

"Blir tuffare"

I en budget på nästan en miljard är det förstås små förändringar. Samtidigt har SKL varnat kommunerna för att enorma skattehöjningar kan vänta i framtiden. Det ser också tuffare ut för Hultsfred på längre sikt.

– Vi ser att 2021 och framåt blir tuffare, då har vi prognoser på en tuffare tid.

Att så många lämnar kommunen är inte så förvånande, enligt Rosander.

– Vi är väldigt angelägna att behålla vår befolkning och jobbar med vår attraktivitet, men det är en naturlig reaktion på att vi ökade mest i hela landet 2016. Det här handlar om att flera av de nyanlända flyttar vidare. Men vi har också en underliggande befolkningsminskning, där ungdomar flyttar och läser vidare, som har fått genomslag.

Överskottet ser nu ut att bli långt från två procent av skatter och statsbidrag. I övrigt sker inga justeringar i budgeten, som du kan läsa mer om här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt