Annons:

Prognosen: stora underskott kommande år –

Hultsfreds kommun ser ut att få svåra ekonomiska år framför sig, men Lars Rosander (C) är inte särskilt oroad.

Prognosen: stora underskott kommande år – "En fingervisning"

Många kommuner ser ut att ha svåra år framför sig. Hultsfred är en av dem.
– Det kommer krävas ett gediget budgetarbete, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

En kraftig minskning av befolkningen gör att Hultsfreds kommuns förväntade överskott 2019 ser ut att bli betydligt lägre jämfört med vad man trodde i somras. Kommunen har tappat 200 invånare – vilket gör drygt elva miljoner kronor i förlorade intäkter.

Men för åren 2020 och 2021 ser det ännu värre ut. 2020 är prognosen minus 7,9 miljoner kronor och 2021 hela 17,4 miljoner kronor i underskott.

– Så länge jag har varit med har det alltid varit minus i prognosen förutom något eller några år. Det i sig är alltså inte oroväckande, men det ger en hint om hur det kan bli. Det handlar om att skriva fram verksamhetens kostnader, sedan kanske det inte behöver bli så, men vi har tagit höjd, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

Känner du oro inför 2020?

– Jag är inte så orolig för budgetarbetet 2020, men man får ta det som en fingervisning. Det kommer krävas ett gediget budgetarbete. Samtidigt är den budgeten bara en prognos och vi har inte helt börjat det arbetet än på detaljnivå. Det kommer hela tiden nya prognoser och nya förutsättningar. Däremot har vi en annan situation 2021. Vi har 50 miljoner kronor kvar av de pengar vi fick för några år sedan när det kom många nyanlända. 2021 är de pengarna slut. Då måste vi ha fasat ut de verksamheter som är kopplade till det som vi inte ska ha kvar och jobba in dem vi ska ha kvar i den ordinarie verkamheten.

"Medveten satsning"

Kommunstyrelsen har redan börjat titta på de kommande åren noggrant. 

– Vi är medvetna om hur det ser ut och jobbar med det redan nu på olika sätt. Det handlar om att tackla de här utmaningarna.

När det ekonomiska stödet för de nyanlända tar slut och det i stället blir kommunens ansvar att bekosta vissa delar finns det ju risk för stora kostnader. Hur tänker ni kring det?

– Det är något vi tittar mycket på, det är en central del i vår verksamhet. Under etableringsfasen täcker staten det ekonomiska i två år, men sedan blir det kommunens kostnad på olika sätt. Det viktiga är att få människor i sysselsättning och egen försörjning. Därför har vi satsat extra på Arbetsmarknadsenheten som jobbar tätt ihop med Arbetsförmedlingen. Det är en mycket medveten satsning.

Ingen risk för skattehöjning

Arbetslösheten bland utrikesfödda har länge varit hög i Hultsfred i förhållande till övriga kommuner i Kalmar län. Hultsfred har också proportionerligt sett haft det allra största mottagandet av nyanlända de senaste åren.

– Det har legat på 25-30 procent bland utrikesfödda samtidigt som det är tre procent bland dem som är födda här. Samtidigt har vi stor arbetskraftsbrist på många ställen och bara man lär sig språket och kan uppfylla det som krävs så ser jag att det finns goda förutsättningar för att få många i jobb. 

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har varnat för en skattechock i Sveriges kommuner. Lars Rosander (C) säger dock att kommuninvånarna inte behöver vara särskilt oroade för skattehöjningar.

– Det är inget vi ser de närmaste åren, vi ska behålla den skattesats vi har. Samtidigt får vi överta mer och mer ansvar från staten utan att få täckning för det i alla lägen. Vi växer hela tiden och får mer krav på oss, men vi ska hushålla med den ekonomi vi har och jag ser i dagsläget ingen anledning att behöva höja skatten de närmaste åren.

Kan gynnas av nytt system

Det förslag till nytt skatteutjämningssystem som ligger kan dock bli en vinst för kommunen.

– Vi räknade ut utifrån det förslag som ligger att det skulle ge oss 24 miljoner kronor mer från och med 2021. Nu vet vi ju inte om det blir så, det är ett förslag som kan ändras, men vi kommer få mer pengar utifrån att man lagt in andra parametrar det. I förslaget som ligger skulle vi bli en vinnare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt