Annons:

Hård konkurrens om kompetens – Hultsfred har tagit fram plan

Kommunfullmäktige antog på det senaste sammanträdet kompetensförsörjningsplanen ”Din tid i Hultsfred är nu”. Den nya planen ska användas i arbetet för att göra Hultsfreds kommun till en attraktiv arbetsgivare.

Annons:

Målsättningen med planen är att säkra kompetensförsörjning på både kort som lång sikt och uppdrag om en kompetensförsörjningsplan finns utifrån PWC:s granskningsrapport där man efterlyser åtgärder. 

De övergripande strategierna är att förstärka organisationskulturen utifrån värdegrunden ”Du syns och hörs i Hultsfred” så att den genomsyrar samtliga delar i kompetensförsörjningen.

Planen beskriver strategier för att behålla och utveckla befintliga medarbetare och även kunna attrahera nya medarbetare. Den har arbetats fram i ett samarbete mellan personalkontoret, informationsenheten, socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. 

Paketet presenteras nästa år

Det var Sandra Örmander som presenterade planen för kommunfullmäktiges ledamöter och hon berättade att planen bygger på sex delar: attrahera, rekrytera, introducera, utveckla, behålla och avsluta. Medarbetarna ska, enligt målsättningarna, vara stolta över sitt arbete och känna sig delaktiga i ”Du sund och hörs”-andan. De betonar också vikten av att medarbetarna som väljer att sluta sin anställning ska få ett bra avslut. 

– Planen fokuserar framför allt på de medarbetare vi har i dag men även på de nya generationer som kommer i framtiden. Att kunna erbjuda medarbetarna balans i livet, flexibilitet och tillgänglighet, blir allt viktigare för att vara attraktiv som arbetsgivare, säger personalchefen Hans Andersson till kommunens hemsida. 

Till planen har fyra utvalda områden för förmåner kopplats – flexibelt arbetsliv, livslångt lärande, balans i livet och trygg framtid – och där finns förmåner som handlar om hälsa, trivsel. Ekonomi, utveckling, ledighet och pension. 

Redovisning för hur förmånspaketet kommer se ut sker under första kvartalet 2019, ett uppdrag som läggs på personalkontoret.

Låg sjukfrånvaro

Kommunen visar också goda värden i olika mätningar som rör medarbetare, ledarskap och sjuktal. Sjukfrånvaron är låg (5,3 procent) och ger en placering på plats 16 av landets 290 kommuner och den årliga medarbetarenkäten visar på goda värden inom ledarskap, stolthet, vi-känsla och frisknärvaro. 

– Vi konkurrerar med 289 andra kommuner om kompetens. Att då ha möjligheten att berätta om att medarbetarna känner sig som ambassadörer och är stolta över att arbeta hos oss är den finaste marknadsföring vi kan få, säger kommunalrådet Lars Rosander från Centerpartiet.

Efter vissa diskussioner i kommunfullmäktige beslutade man att enigt anta kompetensförsörjningsplanen och Per-Inge Pettersson (C) lyckades få med ett tillägg om bättre handledning för praktikanter.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt