Annons:

Inget tiggeriförbud i Hultsfreds kommun – SD-förslag får inte stöd

Nej, det blir inget tiggeriförbud i Hultsfreds kommun. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Inget tiggeriförbud i Hultsfreds kommun – SD-förslag får inte stöd

Sverigedemokraterna ville förbjuda tiggeri på offentlig plats i Hultsfreds kommun. Men motionen får nej av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Annons:

Det var i en motion, inlämnad av Göran Gustafsson (SD), som det föreslogs att de lokala ordningsföreskrifterna skulle ändras så att det tydligt framgår att tillståndsplikt gäller för insamling i bössor eller liknande. Det ville SD skulle gälla förutom när insamlingen utgör en del av tillståndspliktig allmän sammankomst, offentlig tillställning eller vid insamling av hjälporganisationer. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår dock kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Detta med motiveringen att lokala ordningsföreskrifter endast får meddelas för att upprätthålla den allmänna ordningen.

"Dessutom finns inget stöd i ordningslagen och vid flera tillfällen har länsstyrelsen upphävt sådana förbud", skriver arbetsutskottet. 

Det framgår också att ett generellt förbud mot tiggeri genom lokala ordningsföreskrifter med största sannolikhet inte är förenligt med ordningslagen. 

Både Eskilstuna och Vellinge kommun har fattat ett liknande beslut, men det har sedan upphävts av Länsstyrelsen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt