Annons:

Rödgröna leder stort – kalldusch för allianspartierna

Stefan Löfvens socialdemokrater ökar mest tillsammans med Sverigedemokraterna, enligt SCB:s mätning. Foto: Linus Johansson

Rödgröna leder stort – kalldusch för allianspartierna

SCB:s nya mätning är jobbig läsning för de partier som säger sig vilja bilda en alliansregering. Samtliga utom Centerpartiet backar och de rödgröna skulle vinna med över fem procentenheter om det var val i dag.
S och SD går framåt mest.

Annons:

Höstens riksdagsval har lett till att vi fortfarande inte har någon regering. Men hade det varit val i dag hade det sett betydligt mer klart ut.

Enligt SCB:s nya partisympatiundersökning är skillnaden nämligen 5,4 procentenheter mellan de rödgröna och Alliansen till S, V och MP:s fördel. 

Samtliga allianspartier backar i opinionen förutom Centerpartiet som har oförändrat väljarstöd. 

– Det som betyder något är valresultatet. Dessvärre har inte partierna i riksdagen förmått hantera valresultatet och det tror jag långsiktigt är något som kan påverka förtroendet negativt för alla inblandade parter, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare i Moderaterna, till Aftonbladet.

MP nära att åka ur

Mest av alla tappar Liberalerna, som backar med 1,2 procentenheter. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna går framåt mest. Moderaterna tappar en procentenhet till SD.

Socialdemokraterna får 30,5 procent, Moderaterna får 19,2 procent, Sverigedemokraterna får 18,3 procent. Centerpartiet ligger på 8,6 procent, Vänsterpartiet på 8,4 procent, Kristdemokraterna på 5,4 procent och Liberalerna på 4,3 procent. Miljöpartiet hamnar precis på fyraprocentspärren. 

Övriga partier får 1,2 procent.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt