Annons:

Maja samlar in julklappar till utsatta – ”Tyvärr är det tabu”

Vimmerbybon Maja Johansson har påbörjat en insamling till förmån för utsatta barn. Foto: Jakob Karlsson

Maja samlar in julklappar till utsatta – ”Tyvärr är det tabu”

Vimmerbybon Maja Johansson har startat en insamling på egen hand. Med ”Alla barn ska ha en julklapp” vill hon hjälpa utsatta familjer under julhelgen.
– Det här är ingenting i det stora hela, men det kan betyda mycket för barnet just där på julafton, säger hon.

Annons:

Idén kom så sent som förra veckan.

– Jag har tänkt på att göra något i många år, men nu kände jag att det var dags. Det är många som har det jobbigt i närområdet och det blir ännu svårare vid jul. Tyvärr är det mycket tabu runt ekonomisk utsatthet och därför känns det viktigt att engagera sig i det här. Att ha ont om pengar är svårt för alla, men barn kan inte välja inte sin socioekonomiska situation och därför känns det extra viktigt att göra något för barnen. Det här ska vara ytterligare ett sätt att kunna få hjälp.

”Kan vara helt trygg”

Insamlingen har redan påbörjats och tanken är att prylarna ska bli julklappar som dela ut till familjer som behöver stöd.

– Alla som vill kan lämna in julklappar till mig och sedan forslar jag ut dem till rätt person. Jag tänker mig att det ska gå till barn mellan 0 och 18 år och hoppas att det ska kunna hjälpa familjer som har det svårt. Tanken är att det ska gå till barn i Vimmerby, men hör det av sig människor från Hultsfred och Västervik ska vi försöka lösa det också. 

Maja Johansson har tagit kontakt med socialkontoret i Vimmerby för att få hjälp med att nå ut till personer som har det svårt.

– Det är jättemånga som vill ge julklappar och jag tror att det svåra är att nå de behövande eftersom det är så tabubelagt. Man kan vara helt trygg med att informationen stannar hos mig och jag vill gärna att man tar kontakt med mig om man känner att man behöver hjälp. Jag vet att många har svårt att be om hjälp, men hoppas att det här ska kunna vara ett sätt. Om man har ytterligare idéer och förslag på hur jag ska nå ut till de behövande så får man mer än gärna kontakta mig.   

”Större och större klyftor”

Insamlingen har börjat redan nu.

– Jag tycker att det är lika bra att börja i god tid och hoppas att många vill hjälpa till. Har man ingenting att ge kan man hjälpa till att slå in.

Varför känns den här insamlingen viktig för dig?

– Det känns som det blir större och större klyftor i Sverige och det tycker jag inte om. Det känns jätteviktigt att göra något åt det. Det här är ingenting i det stora hela, men det kan betyda mycket för barnen just där på julafton. Det kan vara svårt att komma tillbaka till skolan och höra att andra har fått jättemånga saker, säger Maja Johansson och fortsätter:

– Julhandeln slår rekord år efter år, men samtidigt ökar förfrågningarna hos hjälporganisationer som exempelvis Majblomman. Det är ett konkret exempel på att klyftorna ökar och med det vill jag även att man ska reflektera kring köpkonsumtionen. Sedan hoppas jag att alla kan lämna sina politiska åsikter åt sidan och fokusera på barnen i detta projekt. Främlingsfientligheten delar samhället itu och barnen får ju bara rätta sig efter hur samhället ser ut. Jag vill hjälpa alla via detta projekt oavsett var man kommer ifrån eller vad man har för bakgrund. Om man är född här eller behövt flytta hit av olika anledningar är helt ointressant. Barn är barn oavsett vilket skinn man föds i eller vilken bakgrund man har. 

Om det blir prylar över kommer det att lämnas över till någon hjälporganisation.

– Det som lämnas in ska göra nytta. Jag tänker att det kan vara leksaker, pysselgrejer och allt möjligt till yngre barn och hoppas verkligen att det här kommer fungera.

Vill du komma i kontakt med Maja?

Det gör du antingen på maja.johansson89@hotmail.com eller 0768 29 32 00. Projektet kan du följa här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt