Annons:

30 personer har skadats av raketer – ”Det är ingen leksak”

David Angeland, Fyrverkeri Outlet

30 personer har skadats av raketer – ”Det är ingen leksak”

De närmaste dagarna säljs det mycket raketer i Sverige. Varje år inträffar det skador på människor och egendom till följd av att människor hanterar raketerna på fel sätt. Även många djur skräms av ljudet av raketer som smäller högt. DV/DH/DVV besökte en butik som säljer raketer och ställde frågor angående hur de ser på sitt ansvar för både människor och djur.

Annons:

Fyrverkeri Outlet håller till på Allén i Västervik. De har lång erfarenhet av att sälja fyrverkerier. Vid varje köp lämnar de över ett informationsbrev till kunden, där det står under vilka tider det är tillåtet att skjuta upp raketer, hur man ska använda dem och vilka åldersgränser som gäller för att skjuta upp raketer.

– Vi ber alltid att kunden visar upp legitimation när de handlar här. Man måste vara över 18 år för att handla och för att använda raketer, säger David Angeland, som säljer raketer i butiken.

Han berättar att om en vuxen kommer in i butiken med ett barn som pekar på en raket så säljer han inte raketer till den kunden.

– Det räknas som lagning. Vi vill inte sälja till någon som vi kan misstänkas använder raketerna som är under 18 år.

Flera olyckor varje år

Enligt Nyhetsbyrån Siren har 21 personer i Kalmar län fått uppsöka sjukhus på grund av skador orsakade av raketer 30 olyckor sedan 2003. I landet är siffran cirka 400. Merparten av de som skadas är pojkar och unga män i åldrarna 13-18 år.

– Vi vet om att det finns risker med att skjuta upp raketer. Vi informerar om riskerna och vilka regler det är som gäller när kunden handlar. Man ska komma ihåg att det inte är en leksak.

Den första juni nästa år är det förbjudet att sälja raketer på pinne.

– Det är inte raketernas fel att de inte får säljas, det är användarna som inte håller sig till de regler och föreskrifter som gäller.

Djurägare

Varje år är det många djur som far illa när det raketer skjuts upp och det smäller.

Vilket ansvar känner ni för djuren och djurägarna?

– Vi vill inte att några djur ska fara illa. Därför säljer vi mycket tysta raketer. Raketer som inte ger ifrån sig så mycket ljud utan mer ljus.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt