Annons:

Klubben väcker liv i Vårstafetten – nya regler fördyrar för arrangören

Torbjörn Liljegren står redo med stafettpinnen. Efter tre års uppehåll är det dags för Målilla-Mörlunda Ski att arrangera klassiska tävlingen Vårstafetten, som avgörs på gatorna i bland annat Målilla, Rosenfors och Mörlunda. Foto: Lotta Madestam

Klubben väcker liv i Vårstafetten – nya regler fördyrar för arrangören

Vårstafetten har inte arrangerats på tre år. Nu ska Målilla-Mörlunda Ski väcka liv i den klassiska löpartävlingen.
– Trenden är att de små tävlingarna inte lockar som förr, men vi hoppas att det ska finns ett intresse, säger klubbens Torbjörn Liljegren, som samtidigt tvingas konstatera att nya regler fördyrar för klubben.

Annons:

Vårstafetten arrangerades första gången 1989 som en slags kick-off på säsongen. De senaste tre åren har arrangören dock ställt in, som en följd av pandemin. Nu är medlemmarna i full gång med förberedelserna inför en comeback den 22 april.

Upplägget är klassiskt, med åttamannalag som gemensamt springer drygt 35 kilometer eller 42,5 kilometer som det rör sig om i tävlingsklassen.

– Vi fortsätter med samma upplägg med start och mål på Målilla Idrottspark och sträckan går sedan via Rosenfors, Mörlunda, Tveta och Gårdveda, berättar Torbjörn Liljegren.

Ny regel fördyrar

Nya regler fördyrar däremot klubbens tävlingskostnad. Från och med den 1 januari i år får nämligen inte egna skyltar sättas upp på vägar som Trafikverket är ansvarig väghållare förDet gäller vägvisning till företag, serviceanläggningar, inrättningar eller arrangemang.

– Det skulle kosta oss 25 000, kanske till och med 30 000 för skyltar och uppsättning, enligt Trafikverket. Det fanns möjlighet att ta fram egna skyltar, vilket kostade oss 8 000 kronor. Vi måste fortfarande betala för att deras folk sätter upp dem, men det blir i alla fall billigare. Den här regeln lär slå undan benen på många små föreningar, säger Torbjörn Liljegren.

”De stora tävlingarna lockar”

Tävlingen var som störst i slutet av 80-talet och början av 90 med runt 70 lag i startlistan.

– Det var en tid när ”alla” sprang, då var det ett jätteintresse. Klubbarna finns fortfarande, men de stora loppen lockar tydligen mycket, medan trenden för de små är att man inte får lika många anmälningar.

Ser du någon risk i att det blir svårt att starta upp igen efter tre år utan tävling?

– Vi ser ju som sagt att de stora tävlingarna tar över alltmer, men vi tänkte att vi ska försöka och se om intresse finns. Folk har pratat om det varje år och undrat om det blir av. Vi har gjort utskick till alla föreningar och delat på sociala medier och det verkar som intresset finns med tanke på förfrågningarna. Hamnar vi runt 20-25 lag är vi nöjda. Vi har en del nya lag i företagsklassen, som Elitfönster som aldrig varit med tidigare, säger Torbjörn Liljegren.

Jobbar på två egna lag

Så man håller tummarna att anmälningarna ska droppa in fram till 16 april, som är sista dag för anmälan.

– Många klubbar har haft det svårt med löpare, de har försvunnit under pandemin när det inte fanns några tävlingar. Nu hoppas vi att trenden vänder.

– Vi har heller inte jättemånga aktiva i klubben, men jobbar på att kunna ställa upp med lag på både herr- och damsidan. Det går ju att låna in folk också, så man får ihop fulla lag.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt