Annons:

Linus från Målilla gör sitt första maraton i dag: ”Om jag så måste krypa i mål så gör jag det

Linus Karlsson från Målilla är redo för sitt första maraton. Foto: Linus Johansson

Linus från Målilla gör sitt första maraton i dag: ”Om jag så måste krypa i mål så gör jag det"

Linus Karlsson från Målilla har aldrig sprungit ett maraton, inte ens på träning. När han nu tänker göra det så gör han det med 20 000 andra i Stockholm Marathon.
– Ska jag ta mig igenom ett maraton vill jag ju göra det där det är mycket folk, säger 27-åringen och skrattar.

Annons:

Gå tillbaka sju, åtta år i tiden och du hade aldrig fått se Linus Karlsson träna. Nu är det en del av Målillakillens vardag.

Förra året gjorde han en svensk klassiker för första gången.

– Då var det skidorna (Vasaloppet) jag hade mest problem med. Två månader innan loppet hade jag aldrig stått på ett par skidor. Lidingöloppet tyckte jag inte alls var jobbigt så jag tänkte att nu ska jag göra en mara, säger Linus Karlsson.

Men hur kom du egentligen in på det här med klassiker och maraton?

– Det började med att jag började orientera för sju år sedan och så började jag springa lite också. Efter några år provade jag på triathlon. Jag tyckte att det var väldigt roligt, men jag kunde inte simma så jag anmälde mig till Hultsfred simklubb och började crawla där. Och på den vägen är det.

Pannben och kondition

Lidingöloppet är tre mil långt. I dag står Linus Karlsson på startlinjen i Stockholm Marathon, som är 4,2 mil, eller rättare sagt 42 195 meter, långt. Faktum är att Målillakillen aldrig tidigare har sprungit ett maraton, inte ens på träning.

– Det är nog inte så vanligt att aldrig ha sprungit ett maraton på träning innan man gör det på tävling. Men jag tycker att det blir segt efter ett tag, säger Linus Karlsson och skrattar.

Hur nervös är du inför debuten?

– Jag är inte nervös för att inte klara av det. I mål tar jag mig, det vet jag. Jag har både pannben och kondition för det. Om jag så måste krypa i mål så gör jag det. Det jag i så fall är nervös för är min allergi, att den ska sätta sig lite. Och så kan jag vara nervös för allt runtomkring med hämtning av nummerlapp och så. Men det är väl bara att följa strömmen. 

”En adrenalinkick”

27-åringen har satt upp en ganska hög målsättning.

– Jag räknar med att ta mig i mål på en tid under fyra timmar, säger han.

Hur kommer det att kännas när du står vid starten och ska springa i väg?

– Då kommer det att vara en adrenalinkick. Risken är att jag kommer gå ut för jäkla hårt. Jag tror att jag kommer att ha en svacka vid 25 kilometer för det brukar jag ha på träning. Sen blir jag pigg igen och sen kommer det nog en svacka vid 36-37 kilometer. Jag tror att publiken kommer att hjälpa till rätt så mycket. Man vill nog inte stanna framför dem, säger Linus Karlsson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt