Annons:

Alexander, 17, satsar på domaryrket: ”Siktar ganska högt”

Alexander Lagerström ser fram emot sin första säsong som distriktsdomare. Foto: Linus Johansson

Alexander, 17, satsar på domaryrket: ”Siktar ganska högt”

Vimmerby Fotbollsdomarklubb har fått in fyra nya distriktsdomare till den här säsongen. En av dem är 17-årige Alexander Lagerström från Vena.
– Jag tycker att jag har den personlighet som en domare behöver ha och att jag kan vara mig själv på planen, säger Alexander Lagerström.

Annons:

Alexander Lagerström har dömt ungdomsmatcher i två år och nu är det alltså dags att ta nästa steg. Till den här säsongen har han tagit klivet upp som distriktsdomare och får därmed döma på seniornivå.

– Direkt när jag testade att döma några ungdomsmatcher kände jag att det är min grej, säger Alexander Lagerström.

Kliver in direkt

Säsongen 2018 utgår han från att först och främst döma i reservlagsserier, damernas division tre och fyra samt gå på linjen i division fem för herrar. Som distriktsdomare är Alexander också behörig att döma som en av två domare i division sex samt gå på linjen i herrfyran.

– Det var sagt att det kunde bli några matcher i sexan framåt hösten, men nu har jag blivit tillsatt på en match redan i första omgången, säger Alexander Lagerström.

Det känns som att domaryrket är något du vill satsa på?

– Ja, gillar man något tycker jag att det är något man ska satsa på. Jag siktar ganska högt, men har samtidigt fötterna på jorden. Det är viktigt att dela upp det i delmål och nu har jag precis blivit distriktsdomare.

Viktig egenskap

På frågan vad det är som är så kul med att döma svarar Alexander Lagerström:

– Det roliga är att jag känner igen mig själv mycket i domarrollen. Det är ofta jag som står där och styr och bestämmer och får massa skit. Sen kan man ju tycka att det är otroligt att man kan tycka att det är roligt att få skit, skrattar han och fortsätter:

– När det väl är roligt så är det fantastiskt att döma. Jag tycker att det uppväger det negativa som kan finnas.

Det kanske mest negativa är förstås att man kan få mycket skit från både spelare, ledare och publik.

– Som domare är det väldigt viktigt att man har egenskapen att glömma bort den skit man får. Det är absolut viktigt att analysera sin insats, jag tycker inte att matchen för en domare är slut för att man har blåst av och kvitterat ut arvodet. Men de här spelarna som inte gör annat än att gnälla måste man kunna släppa, annars blir det förbannat tufft. Och när det gäller folk som skriker kränkande ord och såna saker är mitt ordspråk att det säger mer om dem än vad det säger om mig.

”Utbildad till att ta rätt beslut”

Att han är så ung och många gånger kommer att döma spelare som är betydligt äldre ser han inte heller några problem med.

– Även om jag är ung så är jag utbildad till att ta rätt beslut och förklara dem för spelarna, säger Alexander Lagerström.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt