Annons:

Isak från Mörlunda är en doldis i elitlaget: ”Gör det helhjärtat”

Isak Brånstrand ingår i allsvenska Craftstaden IBK:s trupp. Foto: Linus Johansson

Isak från Mörlunda är en doldis i elitlaget: ”Gör det helhjärtat”

Isak Brånstrand från Tigerstad utanför Mörlunda lade fotbollsskorna på hyllan för att satsa helhjärtat på innebandyn. Nu ingår han i allsvenska Craftstadens trupp.
– Det var till förra säsongen som jag kände att jag skulle satsa på innebandyn och göra det helhjärtat, säger Isak Brånstrand.

Annons:

Vi träffar Isak Brånstrand i Oskarshamn. Hit åker han från Tigerstad utanför Mörlunda tre till fyra gånger i veckan för att träna och spela med Craftstadens IBK.

Men vem är Isak Brånstrand – och hur hamnade han i allsvenska Craftstaden? 

Lämnade Svala tidigt

I våra trakter kanske de flesta känner honom främst som fotbollsspelare då han spelat i både moderklubben Mörlunda GIF och i Målilla GoIF. Som innebandyspelare är 20-åringen troligen mer okänd, trots att han nu spelar på elitnivå. Moderklubben är IBK Svala, men där spelade Brånstrand aldrig seniorinnebandy.

– Jag spelade pojklagsinnebandy i Svala. Sen när jag skulle börja nian skulle pojklaget upp i A-laget. I det läget slutade många i A-laget och då kände jag inte att det var så roligt, säger Isak Brånstrand.

Valde bort fotbollen

Istället bytte han klubb till Craftstaden från Oskarshamn, där det blev spel i klubbens P16-lag samt i division fyra.

När det sedan blev dags att välja mellan fotboll och innebandy föll valet på det sistnämnda.

– Jag hade hållit på med innebandy lite längre. I fotbollen gick det snabbt uppåt, men jag kände att jag inte hade så mycket mer att hämta där, förklarar Brånstrand.

Sedan bytet till Craftstaden har han pendlat från hemmet i Tigerstad till Oskarshamn. Numera blir det tre till fyra gånger i veckan.

– Många säger att det måste vara tufft att pendla, men jag tycker inte det. Det tar bara 30 minuter och då kan jag tänka igenom vad jag ska göra.

I gränslandet

Inför säsongen 2017/18 utökade Isak Brånstrand sin satsning.

– Redan min andra säsong i Craftstaden var jag uppe och tränade en del med A-laget och tredje säsongen var jag med och tränade hela tiden. Jag tog studenten förra sommaren och då kände jag att jag skulle satsa på innebandyn och göra det helhjärtat. Innan hade jag satsat mest på skolan och inte riktigt haft tiden att satsa fullt ut på att spela innebandy.

Den här säsongen har han startat några matcher och gjort inhopp i några andra.

– Jag hade tänkt att gå in på två femmor den här säsongen. Just nu är jag lite i gränslandet, säger Isak Brånstrand.

Vad är du för typ av spelare?

– En hårt jobbande center, bollvinnare och slitvarg.

Tränaren hoppade av

Craftstaden har så här långt haft en ganska tung säsong. Laget har bara vunnit två av sex matcher och de sex poängen räcker till en plats precis över nedflyttningsstrecket. Dessutom bröt huvudtränaren Karl Pontén sitt kontrakt nyligen efter att hans sambo drabbats av en allvarlig sjukdom.

– Vi har haft mycket skador och har inte riktigt fått kontinuitet i det. Det är fyra lag som får kvala uppåt och vi blev sexa förra säsongen. Inför säsongen sa vi att vi siktar lite högre i år och då är det ju kval som gäller. Men det kanske inte är det man tänker på i dagsläget. Nu handlar det mer om prestation och att få upp glädjen.

Hur mycket har Karl Ponténs avhopp påverkat er?

– Det kan säkert ha påverkat oss mer undermedvetet. Det är jättesynd om Karl, han är en så ödmjuk person och en jättebra tränare. Allt man gör nu gör man lite för honom också. Det här är ju lite hans grej och hans bygge, säger Isak Brånstrand.

Osäker framtid

Hur stor Isak Brånstrands satsning på innebandy blir i framtiden återstår att se.

– Hittills har jag tagit en säsong i taget. Jag måste plugga vidare någon gång i livet också, men känner mig inte jättestressad över det, säger han.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt