Annons:

  • Historisk seriepremiär för både Vimmerbys och Virserums flicklag

    Vimmerby Hockeys flicklag begår historisk seriepremiär under lördagen. Foto: Privat

  • Historisk seriepremiär för både Vimmerbys och Virserums flicklag

    Olivia Fridlund är tränare för Virserums flicklag. Foto: Privat

Historisk seriepremiär för både Vimmerbys och Virserums flicklag

Varken Vimmerby Hockey eller Virserums SGF har någonsin haft ett flicklag i seriespel. I år är det dags och på lördagen möts de båda i Vimmerby.
– Jag vet att de är motiverade och laddade, säger Vimmerbys ledare Michael Kennmark.

Annons:

Både Vimmerby Hockey och Virserums SGF har i flera år försökt få upp intresset för ishockey bland tjejer. Nu är båda klubbarna redo för seriespel och den historiska premiärmatchen spelas mellan de båda på lördagen i Vimmerby ishall.

För Vimmerbys del, som drog igång med tjejhockeyn för fyra år sedan, är det de äldre tjejerna som begår historisk seriedebut.

– Det här är en A1-serie för tjejer födda 2007 egentligen, men vi har med tjejer som är elva år och uppåt. Vissa av spelarna tränar med killar och spelar matcher i killag också. Det är en del olika åldrar och vi kanske är lite för små för en A-serie egentligen, men det får bli vad det blir. Karlskrona, som är med i serien, har ett gäng tv-puckstjejer, så det kommer bli en blandning på kunnande och kvalitet. För oss är det bara roligt att vi har kommit så här långt, säger ledaren Michael Kennmark.

Hur känns det att det är något historiskt som sker?

– Jag vet inte vad man ska säga om det egentligen. När vi drog igång för fyra år sedan var det många unga tjejer som började spela, de var inte mer än sju, åtta år då. Nu har de hängt i och ska få spela serie. Det är jäkligt roligt. Vi har en stomme med tjejer som hållit i länge och kan vi få dem att fortsätta så kan det bli riktigt bra. De flesta tjejerna i föreningen tränar med killarna också.

"Ställde mer än gärna upp"

Totalt har Vimmerby Hockey 28 tjejer som är aktiva. I den här truppen, som nu ska spela seriespel, ingår det 13 spelare.

– Vi håller på att forska lite om det är några andra klubbar som har någon tjej som kan vara med och spela matcher med oss. Jag vet att Pelle (Johansson) håller på och kollar runt lite. Det är ju mycket så i tjejhockeyn, att man har snedstrecklag, säger Michael Kennmark.

Just så är det för lördagens premiärmotståndare Virserum. Där samarbetar man med både Åseda och Lenhovda.

– Vi har haft en flickgrupp som varit i träning i några år, men de har inte spelat matcher. Nu har vi kommit upp och fått fler aktiva och då kände vi att det var nu eller aldrig lag. Vi är stolta och glada att få till det, säger Virserums Tobias Karlsson.

De allra flesta spelarna i truppen är från Virserum. För ett par veckor sedan blev Olivia Fridlund tränare för laget.

– Det är första gången vi spelar helplansmatch, så det ska verkligen bli kul. Min sambo spelar i herrlaget och då fick de nys om att jag spelat hockey på rätt hög nivå. Jag gick hockeygymnasium i Linköping och jag ställde mer än gärna upp som tränare, säger hon.

Hur många aktiva är ni?

– Vi är runt 25 och en del är väldigt unga. Jag hoppas verkligen att tjejerna ska tycka det här är kul med matcher och så, men det är något helt nytt med helplan och fem mot fem för dem. När jag själv var så liten fanns inga tjejlag, utan då fick man spela med killarna. Det är kul att det satsas lite mer så här nuförtiden. 

Varför har det inte blivit av tidigare, tror du?

– Hockeyn har setts som en tuff sport och kanske har tjejer inte riktigt blivit inkluderade från början. Jag hoppas kunna vara ett mentalt stöd för tjejerna nu och tycker att det här ska bli väldigt kul, säger Oliva Fridlund.

Hoppas det fortsätter växa

Vimmerbyledaren Michael Kennmark säger att det märks att man närmat sig seriepremiär.

– Tjejerna är motiverade, laddade och riktigt taggade. Nu blir det mer på riktigt och det märks. 

Kennmark hoppas att tjejhockeyn ska få fortsätta växa.

– Det är något föreningen måste jobba med att rekrytera nya spelare, men det gäller för killar också. Utan de här tjejerna skulle killagen ha jätteproblem att få ihop lag. Vi hoppas att ännu fler tjejer ska börja spela och ska göra ett omtag framöver. Det handlar om att gå ut lite i skolorna och erbjuda prova på-träningar. Precis när vi började fanns det ett jätteintresse och då var det över 40 tjejer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt