Annons:

JUST NU: Svensk hockey kan förändras rejält – så skulle det påverka VH

Det kan bli rejäla förändringar i svensk hockeys upplägg. Foto: Linus Johansson

JUST NU: Svensk hockey kan förändras rejält – så skulle det påverka VH

Svensk ishockeys seriesystem och kvalstruktur kan förändras rejält till säsongen 2020/2021. Går förslaget igenom skulle det bland annat innebära direktnedflyttning från både SHL och Hockeyallsvenskan.

Annons:

Ola Lundberg har haft uppdraget att komma med ett förslag för hur seriesystemet och kvalstrukturen kan se ut för svensk ishockey från säsongen 2020/2021.

I dag presenterade han sitt förslag och det skulle innebära en hel del förändringar jämfört med hur det är nu. Förändringarna skulle i högsta grad påverka både Hockeyettan, där Vimmerby Hockey spelar, och Hockeyallsvenskan, där Västerviks IK spelar.

Nedan går vi igenom hur Lundberg föreslår att SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ska avgöras i framtiden.

Fakta

SHL:

* 14 lag och 52 omgångar.

* Slutspel precis som i dag, där lag 1-6 avancerar till kvartsfinal och lag 7-10 spelar play in.

* Skillnaden blir i botten av tabellen där det enligt förslaget skulle spelas ett play out. Lag 13-14 skulle då spela en serie i bäst av sju matcher där förloraren degraderas till Hockeyallsvenskan.

 

Hockeyallsvenskan:

* 14 lag, 52 omgångar.

* Här föreslår utredaren att det införs ett slutspel som ser ut precis som det i SHL med play in (åttondelsfinal), kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren i finalen är kvalificerad för SHL.

* Precis som i SHL skulle det också bli ett play out där lag 13-14 i grundserien spelar en serie i bäst av sju matcher och där förloraren degraderas till Hockeyettan.

 

Hockeyettan:

* 36 lag istället för dagens 48 (47 i år) indelade i tre geografiska serier, norr, mitt och syd. 22 omgångar i grundserien.

* Lag 1-4 i grundserien tar sig till Superettan och lag 5-12 får fortsätta spela i fortsättningsserier.

* Även här föreslås ett slutspel. Lag 1-6 i Superettan tar sig till kvartsfinal medan lag 7-10 för spela play in (åttondel). Det hela avslutas sedan med en final där vinnaren kvalificerar sig för spel i Hockeyallsvenskan.

* Även här blir det ett play out där lag 7-8 i fortsättningsserierna spelar i en serie i bäst av fem matcher. Förloraren degraderas till division två.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt