Annons:

FRÅGA JURISTEN: Därför behöver du en framtidsfullmakt

Juristen Sanna Danielsson från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka behandlas framtidsfullmakt och fördelarna med att upprätta en sådan.

FRÅGA:

Hej! Är en ensamstående kvinna med en dotter i 30-års åldern. Har den senaste tiden läst en hel del om det här med framtidsfullmakter men tycker det verkar lite onödigt. Min dotter kan alla mina lösenord på banken osv., och om jag skulle bli sjuk så kommer hon betala min räkningar. Behöver jag verkligen en framtidsfullmakt?

/Kristina

SVAR:

Hej Kristina! Och tack för att du vänder dig till mig med din fråga.

För att förstå fördelarna med en framtidsfullmakt behöver man veta vad den faktiskt innebär. Genom att upprätta en framtidsfullmakt ges du en möjlighet att själv bestämma av vem, eller vilka, och hur dina angelägenheter ska skötas när du inte längre klarar av det själv.

Man kan säga att det är ett alternativ till ställföreträdarskap i form av god man eller förvaltare, vilka är de alternativ som samhället erbjuder. Skulle du drabbas av skada eller sjukdom som innebär att du inte längre kan sköta dina angelägenheter kommer samhället att utse en god man, alternativt förvaltare, vilket då innebär att samhället också kommer få insyn i dina angelägenheter. Framtidsfullmaken ger dig som enskild person större integritet och självbestämmanderätt.

En framtidsfullmakt är en fullmakt åt en eller flera personer att företräda dig som fullmaktsgivare efter en framtida tidpunkt när du på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser. Med varaktigt menas i praktiken att tillståndet kommer vara livet ut.

Framtidsfullmakten får omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter. Gränsdragningen mellan ekonomiska och personliga angelägenheter kan vara svår, och ekonomiska angelägenheter är ett vitt begrepp.

Det kan vara allt från vardagliga åtgärder som att betala räkningar, göra inköp, fördela ut medel och ta hand om inkomster till kapitalplaceringar. Det kan också vara sådant som att skicka in uppgifter till myndigheter, sälja egendom eller ingå hyresavtal.

Med personliga angelägenheter menas rent allmänt sådant som behövs för att ”sörja för någons person”. Det kan till exempel vara att se till att du som fullmaktsgivare har ett lämplig boende, hemtjänst eller en kontaktperson. Det kan också vara att hjälpa fullmaktsgivaren i sina kontakter med hälso- och sjukvården och den sociala omsorgsverksamheten.

Ett tydligt exempel på fördelen med att upprätta en framtidsfullmakt är att en av samhället förordnad god man har vissa begränsningar i sitt handlingsutrymme. Vissa handlingar, till exempel försäljning av huvudmannens fastighet eller bostadsrätt, måste godkännas av överförmyndaren och det finns speciella regler kring hantering av huvudmannens konton. Ett konto är till exempel öppet för den löpande ekonomin medan övriga konton kräver överförmyndarens samtycke för uttag.

Att upprätta en framtidsfullmakt är ett sätt att skapa trygghet både för dig själv och dina nära. Viktigt att tänka på är att den måste skrivas medan du är vid god psykisk hälsa och fortfarande kan ta hand om dina angelägenheter för att vara giltig.

Vill du ställa en fråga kring juridik? Maila sanna.danielsson@lrfkonsult.se

Sanna Danielsson, LRF Konsult i Västervik och Vimmerby

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

+ =

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt