Annons:

DEBATT: Fredsaspekten lyser med sin frånvaro i kärnvapenutredningen

Nu har UD på sin webbplats publicerat 18 av de yttranden som inkommit till regeringskansliet gällande frågan om en svensk ratificering av den konvention om kärnvapenförbud som FN:s generalförsamling beslutade om 2017.

Annons:

Här kan läsas vad bland annat Kungliga Krigsvetenskapsakademin, Försvarsmakten, Svenska Röda Korset och Kristna Fredsrörelsen anser. Det finns en rad andra remissvar som också är ingivna utöver de nu av UD publicerade. Ett av de klokaste är undertecknat av Eva Jonsson, ordförande i Riksföreningen Nej till Nato: ”Fredsaspekten lyser med sin frånvaro”. 

Tyvärr har direktiven till ensamutredaren Lars-Erik Lundin haft en sådan utformning att frånvaron av den i detta sammanhang avgörande ”fredsaspekten” i utredningsrapporten är vad som kunnat förväntas.

Lyckligtvis finns det några fler än Nej till Nato-föreningen som beaktat ”fredsaspekten”, däribland Sveriges Fredsråd, som menar att det behövs ett nytt regeringsdepartement, ett fredsdepartement som arbetar för en ”fredspolitik i hela mänsklighetens intresse”.

*

Om ett fredsdepartement med ett sådant förhållningssätt utarbetat direktiven borde de ha sett helt annorlunda ut än de som kom att formuleras. Då hade frågan om hur kärnvapenhotet bör ses i fredskulturvisionens perspektiv förhoppningsvis inte negligerats i direktiven till utredaren.

Mot bakgrund av våra erfarenheter av de militärpolitiska komplexens maktställning är det mycket svårt att tänka sig just nu att kärnvapnen någonsin kan avskaffas – utan att ett rejält tankeskifte först växer fram grundat i ett medmänskligt och fredspolitiskt förhållningssätt. Därmed står vi inför en inte obetydlig sannolikhet att kärnvapnen kommer att avskaffa människan innan hon förmår göra sig av med dessa förintelsemedel.

Den fredspolitik som ser en uthållig global fredskultur som ett framtidsmål inrymmer som en väsentlig punkt ett självklart förbud mot kärnvapen. Det behövs en tydlig uppslutning bakom den politiska vilja som en majoritet i generalförsamlingen uppvisat genom att anta konventionen om kärnvapenförbud.

Isak Betsimon, Stockholm

Ingalill Bjartén, Simrishamn

Sandra Callenberg, Uddevalla

Björn Elisson, Stockholm

Per Gahrton, Hörby

Sten-Olof af Geijerstam, Sturefors

Kemal Görgü, Stockholm

Jea Jonsson, Tomelilla

Brita Kajrup, Tierp

Håkan Larsson, Eslöv

Gunilla Lysell, Nyköping

Anita Mårtensson, Rättvik

Göran Nordström, Västervik

Paul Rimmerfors, Stockholm

Gunvor Ruhnström, Huskvarna

Micke Seid, Stockholm

Valentin Sevéus, Stockholm

Gunilla Sternefjord, Stockholm

Gunilla Strimming, Munkedal

Johan Svensk, Haninge

Charlotte Thege, Stockholm

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt