Annons:

Vänsterpartiet: Välj ett parti med ryggrad

Kaj Raving. Foto: Jakob Karlsson

Vänsterpartiet: Välj ett parti med ryggrad

Vänsterpartiet går självklart till val med samma vänstervärderingar som vi står för oavsett var vi är. Vi står upp för feminismen i ett ofta reaktionärt Europa och vi tar krafttag mot trafficking. Vi står upp för solidaritet och människovärde, även när många andra partier dras med i de högerextrema vindarna. Vi vill riva upp flyktingavtalet med Erdogans Turkiet.

Annons:

Facket ska alltid kunna kräva svenska kollektivavtal för dem som jobbar i Sverige. Och vi vill sätta stopp för skatteflykt och skatteparadis. De finansinstitut och banker som deltagit i sådana aktiviteter, de ska få sitt tillstånd indraget och pengarna ska betalas tillbaka. Och det är Vänsterpartiet som står upp för klimatet. Klimatet kräver handling och det kräver det nu.

Behovet av att snabbt få ned utsläppen i fler länder gör det här EU-valet så viktigt. Det är nu det måste ske. Klimatomställningen kommer att påverka oss alla, och det måste ske rättvist. Riktiga klimatlösningar måste innebära högre krav på de stora bolag som står för de stora utsläppen. De som har de största skorstenarna, de mest vidsträckta oljefälten och det mest cyniska föraktet för hur andra drabbas. De har förstört så mycket och vi kan inte tillåta dem att smita undan mer.

 *

Och det finns så mycket som behöver göras. Idag ger EU stora ekonomiska stöd till sådant som förstör klimatet. Det är helt orimligt. De subventionerna ska vi avskaffa. Vi ska få bort kolkraften och vi ska styra om den europeiska investeringsbanken. Det handlar om enorma ekonomiska muskler som vi vill använda för klimatet. Och vi måste ta tag i EUs utsläppshandel. Den måste göras om ordentligt, så att den sätter press på de stora utsläpparna att snabbt minska utsläppen.

Men utsläppsjättarna och deras lobbyister har en enorm makt i Bryssel. Där gör de allt för att stoppa en offensiv klimatpolitik. Bara gasindustrin la under ett år mer än 100 miljoner euro på att påverka EU. En sak vet vi, de är affärsmän. De hade aldrig lagt så mycket pengar på påverkan om de inte visste att det gav effekt. Och effekt får det. Jättebolagens lobbyister är en viktig orsak till EU:s fossilsubventioner och till att klimatmålen är så urvattnade.

*

Bakom de stora utsläppen finns de stora pengarna. En av de viktigaste sakerna man kan göra i EU-valet, det är därför att rösta på ett parti som står upp mot dessa utsläppsjättar. Och du kan lita på var du har Vänsterpartiet. För oss är inte politiken ett maktspel. Vi har inte engagerat oss i politiken för att gynna oss själva och göra karriär. Vi låter oss inte dras med när lobbyisterna kör sina kampanjer. Vi tvekar aldrig att utmana makten.

Välj ett parti med ryggrad. Ett parti för oss alla, inte bara för eliten. Vänsterpartiet.

Kaj Raving (V)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt