Annons:

SD: Majoritetens skattehöjning är ett misslyckande

Martin Kirschberg. Foto: Ossian Mathiasson

SD: Majoritetens skattehöjning är ett misslyckande

Regionmajoritetens aviserade skattehöjning kan inte ses som något annat än ett misslyckande. Det skriver Sverigedemokraternas regionråd Martin Kirchberg i ett pressmeddelande som publiceras nedan.

Annons:

Underskotten i verksamheten har funnits sedan 2011 och har ökat dramatiskt sedan 2015. Förra året gick hälso- och sjukvårdsförvaltningen med 344 mnkr i underskott och det ser ut att bli lika mycket i år. Trots detta är budskapet från majoriteten att regionen har gått med vinst 13 år i rad.

– Majoriteten har i åratal skönmålat läget. Att vinster från aktiemarknaden har kunnat rädda resultatet på sista raden betyder inte att man år efter år kan strunta i dramatiskt ökande underskott i verksamheten. Till sist kommer verkligheten ifatt, skriver Martin Kirchberg.

*

Sverigedemokraterna har genom åren föreslagit en rad besparingsåtgärder, såsom att dra ned på den svällande icke-vårdnära administrationen och att omprioritera resurser till sjukvårdens kärnverksamhet. Vidare har SD föreslagit arbetsmiljöåtgärder, möjligheter till nya rekryteringssätt, en friare schemaläggning och lönesatsningar som kan minska behovet av bemanningsbolag.

– Majoriteten hade behövt ta till sig av våra sparförslag och agerat långt tidigare. Genom att låta bli att agera har de själva försatt sig i en situation där de nu tvingas höja skatten. Det kommer att drabba de som har det sämst ställt, skriver Martin Kirchberg.

*

En bidragande orsak till misslyckandet är den ohämmade asyl- och anhöriginvandringen. Enligt en undersökning som Socialstyrelsen och Västra Götalandsregionen har gjort så har personer med utländsk bakgrund ett högre vårdbehov. Till detta kommer, enligt SCB, att utrikes födda har en betydligt lägre förvärvsfrekvens än inrikes födda, vilket betyder att skatteintäkterna blir mindre.

– Den stora asyl- och anhöriginvandringen är elefanten i rummet som ingen vill prata om. Istället utser man äldre svenskar till syndabockar. Det är tragiskt att vänsterliberala politiker är så desperata i ivern att försvara sitt massinvandringsprojekt, skriver Martin Kirchberg. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt