Annons:

Öppet brev om vindkraften: Ett slag i ansiktet på kommunen

Många personer har skrivit under det öppna brevet med kritik mot Dackevinds planer. Foto: Pixabay

Öppet brev om vindkraften: Ett slag i ansiktet på kommunen

Efter mötet är vi många boende som tänkt mycket på vad som kom fram under samrådsmötet. Tyvärr gav inte samrådet ökad klarhet i någon av de frågor många av oss har. Några av dem har hanterats i media efter mötet, men faktum kvarstår, svar saknas.

Annons:

Dackevinds konsult hävdade att fastighetspriserna inte kommer att påverkas. Vilket hon själv inte forskat i, då hon använder sig av en manual/lathund man kan ladda ner från internet för att besvara de vanligaste frågor kring vindkraft, för att enklare kunna lugna ner folk.

Hon citerade lathunden nästan bokstavligen, vilket inte är fel, men om svaret är felaktigt är det inte okej. Lathunden är från 2011, men exempelvis fanns det redan 2008 i SR P4 Halland, och 2015 i Småland Tidning, artiklar kring prisdumpning i sammanhang med byggnation av vindpark.

En del fastigheter har minskat 10–30% upp till helt osäljbara. Det är bara två exempel, tyvärr finns det flera, även de som inte kan sälja för att fastigheten sjunkit i värde och försäljningspengarna täcker inte att betala tillbaka lånen med. Då blir du tvungen att bo kvar.

 *

I Danmark införde man 2008 ett system där fastighetsägare kan få ersättning om fastighetspriset har minskat. Förra året tog dock Danmark beslut om att inte bygga fler vindkraftverk på land, utan havet blir nu fokus för vindkraft. Uttjänta verk på land kommer även de att ersättas till havs. Danmark är inte enda landet som tänker så här. I Sverige verkar vi inte ens analysera varför.

 I klimatstressen som kommit över oss så gasar men hej vilt, utan att ta hänsyn till omvärlden och andras erfarenheter. All energiutvinning har någon form av påverkan, så är det. På samrådet hävdade Dackevinds Ola Forsell att om kommunen tar sin vetorätt i anspråk kan vi ge upp klimatfrågan: "Går kommunen emot detta projekt och lämnar in sin vetorätt så tror jag att vi ska ge upp hela klimatfrågan" (DH 2020).

 *

Detta uttalande är ett slag i ansiktet både på kommunen, invånarna och näringsidkarna. Hultsfreds kommun äger andelsvis en egen vindkraftsanläggning, och har fått ta emot mycket kritik när den visade röda siffror. Det finns vindkraftverk i Fröreda och Ryningsnäs i Hultsfreds kommun.

Andra klimatsatsningar i kommunen värda att nämna är; att vi reducerat vårt matsvinn, uppdaterad sophantering, satsning på biogas via Hagelsrum mm. Förbättringar och ändringar pågår ständigt, små som större.

Hultsfreds Kommun behöver absolut inte ha ett dåligt samvete i klimatfrågan, vi jobbar på. Dessutom finns det betydligt bättre platser i Hultsfred kommun för att etablera vindkraft på. Men då kan Dackevinds ägare inte tjäna pengar, det är problemet. Man ska inte glömma bort att de som bygger kommer inte att bo i närheten, skattekronorna hamnar inte här. Vad gäller övriga markägare som är aktuella för att ha verk på sina marker, ingen bor i aktuellt område, däremot bor några i kommunen.

 *

Kommunen satsar på turismen, många företag i våra omgivningar är specialiserade i branschen på olika sätt. För de som följer statistiken och är intresserade av vad turisterna efterfrågar, vet att friluftsliv, tystnaden, renheten osv är dragningskrafterna.

Vi måste vara rädda om attraktionskraften som vår bygd har, och vad vi kan göra av den och hur vi kan utveckla vår spirande turismnäring. Det bör även nämnas att det är många människor som har flyttat till vår bygd, eller återvänder av samma skäl som gör att turisterna kommer hit.

Dackevind är säkert pålästa om sitt projekt vad gäller ekonomi och prestanda. De lägger självklart fokus på att sitt projekt så lönsamt som möjligt. MEN det får inte förminska argument och den oro många människor känner. Om dessa gigantiska verk byggs, så är det för sent, när många upptäcker att deras omgivning/miljö förändrats av alla störningar, som kan påverka oss väldigt olika. Det finns flera spörsmål att ta upp utöver de ovanstående, men vi stannar här.

Vi är absolut övertygade om att våra förtroendevalda kommer lyssna på dem som givit dem mandat.

Nej tack!

Det är inte nej tack till vindenergi, det är ett nej tack till just Dackevinds planer.

Stolta kommuninnevånare med kärlek till bygden och stark framtidstro.

Staffan Olsson-Bäckeby, Marie Lundberg-Blackelid, Antje Rohde-Virserum, Maik Rohde-Virserum, Janne Corax-Mörlunda, Henryk Hörner-Tveta, Kristin Pleijert-Tveta, Erika Gustavson-Vrånganäs, Noomi Gustavsson-Vrånganäs, Sten-Erik Gustavsson-Vrånganäs, Bernt Jonsson-Vrånganäs, Alexander Steinwall-Virserum, Petra Weigl-Flaten, Christian Weigl-Flaten, Christer Larsson-Blackelid, Bodil Hedlund-Målilla, Jan Hedlund-Målilla, Marcus Carlsson-Gårdveda, Annelie Carlsson-Gårdveda, Biene Olsson-Bäckeby, Gunnar Olsson- Bäckeby, Harald Kehne-Rosenfors, Kajsa Pleijert-Tveta, Christofer Pleijert Olofsson-Tveta, Tommy Johansson-Målilla, Ammi Johansson-Målilla, Martina Wastring-Vrånganäs, Fredrik Wastring-Vrånganäs, Ingemo Karlsson-Gårdveda, Börje Karlsson-Gårdveda, Andreas Axelsson- Byrum, Gustav Grybäck-Kråkeryd, Seppo Isomettä-Gårdveda, Johanna Stolt-Gårdveda, Reinhold Reisinger-Flaten, Carla Briese-Flaten, Iris Heinen-Flaten, , Eva Remnert-Salsnäs, Arne Remnert-Salsnäs, Bo Gustavsson-Basgärde, Inger Karlsson-Basgärde, Helena Bågenhammar-Virserum, Bo Jonasson-Kråketorp, Eivor Andersson-Kråketorp, Kristoffer Jonasson-Virserum, Mikael Bertilsson-Virserum, Johan Löfkvist-Ävlingebo, Emmelie Löfkvist-Ävlingebo, Gunnar Pleijert-Lilla Sinnerstad, Folke Pleijert-Tveta, Susanne Jormanainen-Virserum  m. fl.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt