Annons:

Fortsätta utmaningar inom Region Kalmar län

Malin Sjölander (M)

Fortsätta utmaningar inom Region Kalmar län

Malin Sjölander (M) skriver i ett pressmeddelande att mycket är bra i regionen Kalmar län, men det finns en hel del utmaningar också. Hon tar avstamp från Socialstyrelsens ”Öppna jämförelser” där hon lyfter ett antal förbättringsåtgärder som Regionen måste arbeta med.

Annons:

Det finns en hel del att glädjas åt i Kalmar län. Vi har få överbeläggningar och inom en hel del områden är tillgången på vården god. Men det finns också områden att oroas över och jobba med under året, skriver Malin Sjölander och ger dessa exempel:

  • Inom Barn- och ungdomspsykiatrin (sid. 59) är siffran för andel utredningar och behandlingar som startats inom 30 dagar oroande låg: 51,8 procent 2019 och sjunker med mer än tio procentenheter från föregående år. Siffran för riket är 69,1 procent.
  • Samma sak gäller för besök inom 90 dagar i specialiserad vård (sid. 61). Där hamnar Kalmar län på 83,1 procent för 2019 och har minskat med över tio procentenheter från 2018. Siffran för riket är 87,1 procent.
  • När det gäller siffrorna för dödlighet efter stroke och hjärtinfarkt (sid. 112), så hamnar Kalmar län på en osmickrande sistaplats respektive trea från slutet. Även i denna statistik så framgår det att länet resultat försämrats under mätperioden.
  • Läkemedelsregistret på Socialstyrelsen mäter kontinuerligt hur regionerna arbetar med mängden förskrivna sömnmedel och lugnande medel (sid. 125). Jag har tidigare skrivit en interpellation om detta, då Kalmar har ett oerhört högt antal personer som får långvariga behandlingar med dessa kraftigt beroendeframkallande läkemedel. Och siffran för 2018 är besvärande. Länet har den fjärde högsta siffran i landet för kvinnor och den tredje för män.

- Tyvärr ser vi inom en rad områden att siffrorna för Kalmar län sticker ut negativt. Vi i oppositionen kommer att än mer aktivt verka för att regionstyrelsen under de närmaste åren punktmarkerar dessa områden och aktivt, på politisk nivå, arbetar för att Kalmar län kan bli bäst i klassen där vi idag hamnar i bottenligan, säger Malin Sjölander.

- Väntetiderna till bland annat Barn- och ungdomspsykiatrin måste förbättras drastiskt. Fler unga mår dåligt, samtidigt som regionen har problem med att bemanna inom vissa personalgrupper, nu måste mönstret brytas och personalbristen lösas. Nu förutsätter jag att vi i regionstyrelsen få en redogörelse för hur vi ska arbeta med att förbättra oss. När det gäller dödlighet efter stroke och hjärtinfarkt och förskrivningar av beroendeframkallande läkemedel är inte detta någon nyhet för någon i regionen, men nu måste politiken ge professionen rätt förutsättningar att förbättra resultaten, säger Malin Sjölander.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt