Annons:

REPLIK: En märklig hållning av Axelsson – beredskap kostar

Moderaten Jan R Andersson håller inte med Caroline Axelsson. Foto: Arkivbild

REPLIK: En märklig hållning av Axelsson – beredskap kostar

Miljöpartiets förste företrädare i Vimmerby ser inget behov av ett stärkt försvar och förbättrad krisberedskap. I stället ser hon rött när politiker efterlyser en bättre beredskap mot krig och kris. 

Annons:

Det är en märklig hållning, speciellt i dessa tider då det visat sig vad brister i beredskap innebär inte minst för kommunal personal som saknat skyddsutrustning vid arbete med människor som kan bära på smitta. Det land som har beredskap för att hantera en allvarlig kris eller krig, klarar oftast även att hantera mindre kriser eller samhällsstörningar. 

Samtidigt har omvärlden blivit mer hotfull. I vårt närområde för Rysslands krig mot Ukraina. Kinas växande maktambitioner märks återkommande även i Sverige och de sönderfallande staterna i Mellanöstern och Nordafrika får snabbt effekter i vårt flyktingmottagande. Sveriges försvar och krisberedskap har varit eftersatt en längre tid och behöver rustas upp för att kunna möta dagens utmaningar. Det kostar pengar. 

Försvaret är en av statens kärnuppgifter och den yttersta garanten för svenskt oberoende och demokrati. Vidare är försvarsmakten även en viktig resurs i den svenska krisberedskapen. Under den rådande coronakrisen har Försvarsmakten bidragit med extra vård- och intensivvårdsplatser, sjukvårdsmateriel, laboratoriepersonal, transporter, infrastruktur med mer mera.  

Jan R Andersson (M)
Föräldraledig ledamot av försvarsutskottet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt