Annons:

DEBATT: Länge leve den svenska modellen

Tomas Söreling (S) har skrivit ett debattinlägg angående LAS-utredningen. Foto: Ossian Mathiasson

DEBATT: Länge leve den svenska modellen

Tomas Söreling (S) har skrivit ett debattinlägg angående LAS-utredningen. Här nedan kan du läsa den i sin helhet. 

Annons:

Att modernisera arbetsrätten får aldrig bli ett dolt sätt att försämra för arbetstagaren. Vi måste ha en balans i förhållandet mellan fack och arbetsgivare. Det är vad vi kallar den svenska modellen och det är en ordning som gett svenskt näringsliv och dess anställda framgångar och inte minst arbetsro. Rubbas den maktbalansen på det sätt som föreslås i utredningen kring LAS, Lagen om anställningsskydd, så kommer vi att få tystare arbetsplatser och på sikt sämre arbetsmiljö med mera. 

Det är viktigt att påpeka att utredningen är just bara en utredning och inte ett förslag från regeringen. Som socialdemokrat och före detta facklig företrädare så är jag helt övertygad om att utredningsförslaget som det ser ut i dag kommer förändras. Ingen tjänar på att människor ständigt går omkring och är rädda för att bli av med sitt jobb. Ursäkten att ”det måste bli lättare att anställa” som exempelvis Centerpartiet gärna påpekar blir extra märkligt.

I dag har arbetsgivaren möjlighet att provanställa på sex månader enligt lag, inom verkstadsindustrin ännu längre som visstidsanställd. Vad i all sin dar är det man inte hinner se under den tiden? Det är redan idag lätt att anställa och det är heller inte svårt att varsla personal om uppsägning. Uppsägningen måste ha saklig grund. Så enkelt är det faktiskt. Det tummar vi inte på.

Tomas Söreling (S), oppositionsråd i Hultsfred

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt