Annons:

Vaccin, en viktig del av vägen ur pandemin

Tre Liberaler tar ställning för vaccinering mot Coronavisuset, genom att skriva en debattartikel.

Vaccin, en viktig del av vägen ur pandemin

I år har covid-19 påmint om vad som kan hända när vi saknar vaccin mot en dödlig smitta, skriver tre liberaler. i en debattartikel.

Annons:

Mer än 140 000 människor dör varje år i mässling. De hade inte behövt dö - det finns vaccin som ger skydd. I Sverige erbjuds alla barn skyddande vacciner under sin uppväxt, inte bara mot mässling utan även mot difteri, polio, röda hund, kikhosta, påssjuka och stelkramp. Tack vare att de flesta föräldrar tackar ja till vaccinering av sina barn slipper vi rädsla för en mängd potentiellt ödesdigra sjukdomar.

Vacciner tillhör mänsklighetens största framgångar och har förhindrat oräkneliga dödsfall. Exempelvis har smittkopporna, en extremt smittsam sjukdom som skördade många dödsoffer, utrotats tack vare vaccinationer. I år har covid-19 påmint om vad som kan hända när vi saknar vaccin mot en dödlig smitta, men snart finns äntligen vaccin även mot covid-19, det virus som gjort år 2020 till ett stort mörker. Det har gått oerhört snabbt, men som vi ändå väntat, och väntar.

Godkännandeprocessen behöver vara noggrann och snabb. När vacciner godkänts kommer vi att kunna skydda oss själva och varandra. Förhoppningsvis kan de första svenskarna vaccineras mot pandemiviruset väldigt snart. Det blir en mycket viktig milstolpe, både för människor som riskerar att bli mycket svårt sjuka och för alla medarbetare i vården som behöver vara skyddade på jobbet och kunna skydda andra. För detta tackar vi kunskapen, forskningen och den Europeiska unionen.

EU-kommissionen köper nämligen in vaccin för att skydda alla EU:s länder. EU betalar för ma°nga hundra miljoner vaccindoser, vilket gav en stark förhandlingsposition i prisfo¨rhandlingarna. Tillsammans lyckades vi EU-länder förhandla fram ett lägre pris per vaccindos än USA gjorde (Reuters 11 nov). Kommissionen har ingått avtal med sex olika företag för att få vaccin till hela befolkningen i Sverige och andra EU-länder, och har även förbundit sig att alla EU-länder ska få tillgång till vaccinet samtidigt. Sverige kommer dessutom att köpa extra vaccindoser för att hjälpa till exempel Norge, som inte är medlem i EU. Tillsammans är vi starka. Tillsammans får vi ett bättre resultat.

Vacciner är en försäkring. EU likaså. Så på samma sätt som ett säkerhetsbälte kan vara obekvämt, eller en cykelhjälm är klumpig: EU-medlemskapet är kompromisser och tröghet, men framför allt styrka, säkerhet och frihet.

Vaccin är en viktig del av vägen ur pandemin. Trygga vacciner är omtanke, trygghet och frihet.

Lina Nordquist, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Johanna Wyckman, regionråd, (L)

Göran Nilsson, ledamot regionfullmäktige (L)

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt