Annons:

M & KD: Trött och idéfattig politisk ledning

I ett dåligt försök att överskyla sin förvånansvärt tunna reformagenda, vantolkar Länsunionen (S, C, L) medvetet Moderaternas och Kristdemokraternas regionbudget vars satsningar på medarbetare uppenbarligen stressar Länsunionen (3/12).

Annons:

Politik är en förtroendebransch och allmänhetens uppfattning av politiker skadas när det tullas på sanningen för att dölja egna tillkortakommanden – ett återkommande beteende hos Socialdemokraterna, men Liberalernas kräftgång och Centerpartiets slängkappa vittnar på utbredd idéfattigdom och trötthet. 

Vår enskilt största satsning i budget är höjda löner för särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor, genom en stegvis reform som när den är genomförd innebär 10 000 kronor mer i månadslön. Anledningarna är många, två av dem är att göra yrket mer attraktivt så färre går till bemanningsbolag samt bromsa in de skenande kostnaderna för inhyrd vårdpersonal som på tio år ökat från 45 till 250 miljoner kronor årligen.

Detta grämde såklart Länsunionen vars verktygslåda för att råda bot på både hyrberoendet liksom att göra regionen till en mer attraktiv arbetsgivare är tom; beviset på deras sänkta ambitionsnivå är att taket för hyrbemanning ökas från 2 till 5 procent.

 *

I regionens budgetdebatt liksom i efterföljande debattartiklar har vi noggrant klargjort hur satsningen ser ut liksom finansiering för densamma. Men som Ingemar Stenmark en gång sa ”det är inte lätt att förklara för den som inte begriper”.

Länsunionen förmår helt enkelt inte ta in förklaringen. Dessutom hade personalutskottets ordförande Mattias Adolfson (S) i debatten pinsamt nog blandat ihop begreppen särskilt yrkesskicklig och specialist, vilket han borde veta inte är samma sak.

 *

I brist på annat tar Länsunionen till knep som tycks inlärda på (S)-kursgården Bommersvik, och hemmahörande i det forna östblocket, i ett försök att vinna debatten. Men det var länge sedan medborgarna svalde rena påhitt av denna karaktär.

Samtidigt är det ändå lite lätt roande att trötta, nöjda, idéfattiga och defensiva Länsunionen anser vår budget så farlig att de måste sprida osanningar om den. Ty det är ju ändå anmärkningsvärt att Moderaterna och Kristdemokraterna ställs till svars för att vilja genomföra reformer, medan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna försöker komma undan att de själva har så anmärkningsvärt få att genomföra. 

Carl Dahlin (M), vice ordförande

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) 

Kaj Holst (M)

Personalutskottet, Region Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt