Annons:

Urban Nilsson och Ingela Nilsson Nachtweij. Foto: Privat

"Allt kommer att bli bra igen efter pandemin"

Jag och min bror lever och verkar i varsin landsbygdskommun i Småland, Vimmerby och Gislaved. Det skriver Ingela Nilsson Nachtweij (C) Vimmerby tillsammans med Urban Nilsson (C) i Ås, Gislaved, i en debattartikel.

Annons:

Jag och min bror lever och verkar i varsin landsbygdskommun i Småland, Vimmerby och Gislaved.

Vi menar och tror att hela Sverige kan utvecklas framåt tack vare att vi dels nu lär oss att arbeta mer och mer digitalt och dels kommer landsbygdens befolkning att öka. Många letar  boende på landsbygden eftersom man tröttnat på trängseln i storstaden. Blir vi fler kan vi tillsammans utveckla landsbygden och göra den ännu bättre. Vi kommer att öka självförsörjningsgraden och lära oss att ta vara på och värdesätta ännu mer av den lokala maten. Alla vinner på att fördela befolkningen över hela landet och minska ohållbara förtätningar i de stora städerna med dyra byggkostnader och kostsam och svår infrastruktur. 

Varmt välkomna till Småland hälsar vi därför alla som nu överväger att ge sig och sin familj landsbygdens livskvalité och gemenskap!

Men en brasklapp vill vi ge er. Ni kommer att få ett fantastiskt liv med landsbygdsboendets alla fördelar. Men det finns en sak som skaver hos oss. Det högre skattetrycket kommer ni att märka av och att välfärden i vissa fall inte kan prestera lika hög kvalité, trots en högre kommunskatt. En faktisk jämförelse mellan en familj i Vimmerby kommun och en familj i Stockholms stad utifrån skattetrycket ger följande resultat.

Skatteverket redovisar på sin hemsida en tabell med skattesatser i alla landets kommuner. I Vimmerby betalar alla 22.36 kronor i skatt på varje intjänad hundralapp till kommunen och. I Stockholms stad betalar man 17,74 till kommunen.  Kommunens välfärd kostar hela 4,62 kronor mer per hundralapp i Vimmerby. Tjänar familjen 600 000 kronor per år vilket innebär att de vuxna i familjen har en lön tillsammans varje månad på 50000 kronor så är skillnaden i inkomst efter skatt mellan familjen i Vimmerby och familjen i Stockholm hela 27 720 kronor om året. Vimmerbyfamiljen betalar 2310 kronor mer i skatt varje månad för motsvarande offentliga tjänster och välfärd. Är den kommunala välfärden 2310 kronor mer värd i Vimmerby än i Stockholm? Gislaveds kommun betalar man 21.99 kronor i skattesats (37 öre mindre än Vimmerby) vilket innebär nästan samma skillnad i Gislaved som mellan Vimmerby och Stockholm.

"Mer rättvis fördelning"

Hur kan det vara så här trots det kostnadsutjämningssystem som nu uppdateras av staten. Utredningen ”Lite mer lika” ligger som grund till ett uppdaterat utjämningssystem som träder i kraft 2021 men fortfarande kommer det bara vara ”Lite mer lika”, enligt oss. Vi vill ha mycket mer lika så att inte landet klyvs mellan stad och land. Sveriges kommuner och regioner och alla våra folkvalda riksdagsledamöter borde ta denna fråga på största allvar så att inte skattegapet mellan våra kommuner ökar utan istället snarast minskar. Ett jämnare och mer rättvist skattetryck vore ett värdefullt steg i den riktningen.

De som har möjlighet till dubbelt boende i en landsbygdskommun och i en storstad och har minst en dygnsvila per vecka i storstaden har rätt att folkbokföra sig där, enligt gällande folkbokföringslag. En nackdel för landsbygdskommunen som förlorar viktiga skatteintäkter. Vore det möjligt att fördela skattekronorna mellan de två bostadsorterna för de som väljer dubbelt boende? Det skulle bli mer rättvis fördelning, tänker vi. 

Centerpartiets riksdagsledamot Peter Helander berättar att han tagit initiativ i riksdagen och fått ett enigt riksdagsbeslut den 10 december 2020 att se över hela skatteutjämningssystemet där fokus ska ligga på gleshet och tillväxtfrämjande skattelagstiftning.

Landsbygdskommuner betalar för barns skolgång och sen flyttar ungdomarna till storstäder där de betalar skatt under sin yrkesverksamma tid och när de sedan går i pension så flyttar de hem till sin barndomskommun och belastar så småningom äldreomsorgen. Kommunalt självstyre där beslut fattas nära människor kräver att det kommunala skatteutjämningssystemet fungerar bättre. Alternativet är att staten tar över allt och att besluten fattas i en korridor i Stockholm.

Allt kommer att bli bra igen efter pandemin, men det finns många saker att förbättra så att hela landet och alla invånare får mer rättvisa förutsättningar att bygga sina liv.

Urban Nilsson (C) Ås, Gislaved

Ingela Nilsson Nachtweij (C) Vimmerby  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt