Annons:

Linnéas Lördagskrönika: En riktigt god och präktig jul önskar jag er alla!

Vi hade sett paketen redan innan julafton. De låg ”undanstoppade” på en av kattvindarna. De största julklapparna vi någonsin sett! Två stycken. En till mig och en till brorsan. Jag var kanske fjorton år och min lillebror var elva. Vi hade verkligen ingen aning om vad mamma och pappa hade hittat på. Det var svårt att bärga sig. 

Annons:

Och så var julafton kommen. Julglöggen check, hej tomtegubbar check, julmiddag check, Kalle Anka check, och så knackade jultomten på. Paket, paket, ett till paket, paket, julklapp, en till julklapp, paket. Kusinen som bölar för att kassaskåpet han fick var ett med nyckel och inte ett med kodlås SOM HAN ÖNSKAT SIG!!! (True story) Föräldrar som ömsom får skämmas, ömsom trösta. Paket, julklapp, fler julklappar. Och så vidare. Men inga gigantiska julklappar till mig och lillebror. Vad tusan?

*

Först när vi kom hem var det dags. Mamma och pappa förklarade att de inte velat ta med de här stora paketen till släktjulen för att det inte skulle bli orättvist mellan kusinerna. JÖSSES! Det här måste ju vara något i hästväg, tänkte vi och slet ivrigt upp pappret till de två kolosserna till julklappar. 

Det som dolde sig inuti de största paketen vi någonsin fått var KONTORSSTOLAR. En till mig och en till Erik. Höj och sänkbara. Inte direkt en fjortonårig tjejs våta dröm. Chocken. Energin det tog för att samla ihop sig och säga;

– Jaha, en kontorsstol. Tack. Vad fint. 

Det var jättegulligt av er att köpa ergonomiska kontorsstolar, mamma och pappa, men när jag sa ”Det var precis vad jag önskade mig” så ljög jag. Den meningen är för övrigt nästan alltid lögn.

*

För ärligt – de flesta julklapparna vi får och ger bort är ju sånt man inte vill ha? Något dyrt som någon har funderat ut och beställt hem eller gud förbjude GÅTT OCH KÖPT PÅ PLATS.

– Kvittot finns kvar om du vill byta.

– Nej nej, den är jättefin!

Och sedan får den ligga i en låda tills döden skiljer oss åt.

*

Den här storyn gäller nästan alla julklappar, i alla fall för min del, därför hävdar jag att det är mycket bättre för alla att ge lagom fina bruks-klappar. Sånt man ändå använder. Här kommer en inspirationslista över mina julklappstips:

BAKA NÅGOT

Kakor, godis, whatever.

EGENGJORT MILJÖVÄNLIGT SKÖLJMEDEL

Koka 8 dl vatten, låt svalna. Blanda med 3 dl ättika (24%) tillsätt eventuellt 8 droppar eterisk olja med doft av typ lavendel. Klart! 2 msk i sköljmedelsfacket per tvätt. Recept lånat från Ekotipset!

(Ja, det är oerhört präktigt MEN det är präktiga människor som kommer rädda världen) 

KÄRLEKSBURK

Ta en fin burk och lägg i lappar med gulliga budskap till mottagaren. Skriv ”Ta en lapp om du behöver muntras upp” eller något annat fint. Klart! Gullegull och pluttinufs!

TÄNDSTICKSASKAR

Köp ett gäng tändsticksaskar och klistra på snygga bilder ur tidningar. Personligt, billigt, ingen behöver kvitto för att byta för alla använder tändstickor. (Nej ingen använder tändare längre, det är så 2019)

HEMMAGJORD GRANOLA

Googla. Finns tusen recept. Lägg i fin glasburk. 

SALVA

Googla ”DIY Salva” och lägg en kvart på detta så är hela julklappskavalkaden klar. 

Check check check. 

BIVAXDUKAR

Istället för plastfolie. Värsta retrokänslan. Googla. Kör. 

RÄDDA MILJÖN

Gåvokort till Naturskyddsföreningen eller annan miljöorganisation. 

Ja, det är en präktig julklappslista, men ÅTERIGEN – det är präktiga människor som kommer rädda världen. En riktigt god och präktig jul önskar jag er alla!

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt