Annons:

Glennfalk: Varför tas inte DNA-prov på alla bebisar?

Micael Glennfalk har skrivit en ny krönika.

Glennfalk: Varför tas inte DNA-prov på alla bebisar?

Rättsvårdande institutioner förlorar allt mer i anseende hos folk i allmänhet. Politikerna klarar inte av att stifta lagar mot sådant som folk anser ska straffas, polis och åklagare klarar inte av att göra en tillräckligt fullödig utredning och tingsrätten har svårt att döma ut rättmätiga straff, eftersom straffskalorna är så låga.

Annons:

Det finns snart inte ett ärende i media där en majoritet av allmänheten anser att straffet var rätt eller rättvist. Bristen på intresse för frågorna, framförallt hos vänsterpolitiker, driver på högerpopulismen.

Under två somrar tillskansade sig en sommararbetande ung man på Astrid Lindgrens Värld ca 150 000 kronor genom falska återköp. DV berättade om fallet i veckan. ALV hade dokumenterat att det skett vid minst 75 fall och att summan var 150 000 kronor. Företaget har krav i sina rutiner; alla återköp ska dokumenteras. Inget sådant hade skett. ALVs utredning var underlag för polisutredningen och åtalet.

Tingsrätten ansåg att bevisningen inte var ”tillräckligt tydlig” mer än i 15 fall. Mannen hävdade att andra bland personalen kunde gjort uttagen men ville inte namnge någon.

Samhällets skydd för kriminella är omfattande. ALV kunde lätt identifierat mannens uttag genom att rikta en kamera mot kassaområden, eller kanske flera kameror så man kunde filma nonstop och på så sätt se vad som sker. Men filmtillstånd är svåra att få i ett kassaområde. I just det området anser tillståndsmyndigheten att en människa ska ha en privat skyddad sfär...  Den som är otrogen, pillar sig i näsan eller gör något annat som inte är kriminellt ska skyddas. Långt mer än arbetsgivaren, som i detta fall fick 15 000 kronor av begärda 170 000. Förlusten hamnar på biljettpriset till ALV så den får vi alla vara med att betala…

DNA-prov på bebisar?

Samhället vill ha bevis för brott, men tillåter å andra sidan inte att bevis samlas in, därför att den som har något att dölja också ska få göra det, även om det är brottsligt. Jag tror vi står inför ett kraftfullt skifte. Brytningstid. Funderade på det när jag åkte Kungsgatan ned mot Vimmerby centrum och såg klottret på väggen på den tegelbyggnad där skolmatsalen är. Hur ska man kunna fånga in klottraren och lagföra hen?

Har vi patrullerande drönare snart? Drönare som patrullerar staden, spelar in allt som händer och kanske till och med identifierar den som utför en kriminell handling. Jag kan se en stor nytta, men också ett obehagligt samhälle om det styrs av kommunister, fascister eller religiösa sekter eller andra människofientliga ideologier.

Varför tas inte DNA-prov på bebisar? Allt kan samlas i ett medborgarregister, vi kan lätt identifiera våldtäktsmän och mördare i framtiden. Kanske drönarövervakning och DNA-register kan minska brottsligheten och ta ned samhällets kostnader, pengar som istället kan läggas på äldreomsorg och skola.

"Vem värderar vad?"

Allt har en fram- och baksida. Det ser vi alla. I en brytningstid ställs det mot varandra; fortsatt vandalism, fortsatt våld, fortsatt tjuveri till enorma samhällskostnader och lidande, fortsatt otrygghet i samhällslivet ställs mot – ja, typ kameraövervakning. Allmänt DNA-register över alla människor för att klara ut bland annat våldtäkter ställs mot – ja, till exempel trygghet för kvinnor.

Vem ska värdera vad? Är vi beredda att offra en del av den personliga integriteten mot att vi kan få det tryggare och att kriminella lagförs och flyttas från gatorna till förvaring i fängelser? För det är inte säkert att det blir färre våldtäkter, sjuka människor är fortfarande sjuka. Men vi har kommit en bit på vägen om de hittas och kan tas om hand, innan de våldför sig på fler.

Eller ska vi lösa det på annat sätt? Hurdå? Politikerna tycks tro att det enbart löser sig med hjälp av dubbla intag till polishögskolan, högre lön till poliser och ökat antal fältare i problemområden. Säkert är det bra, men en bra lösning innehåller många olika åtgärder. I TV-soffan ackompanjerat av den ena brottsbeskrivningen efter den andra förs en annan diskussion; 2 års fängelse måste bli 12 år, 20 års fängelse måste bli 40 år. Varje brott ska ha ett straff och man ska veta att man inte slipper ut i förtid. Den diskussionen har ännu inte nått politikerna med sådan kraft att det resulterat i politiska beslut.

"Ligger långt efter"

Jag har en känsla av att man i politiken ligger väldigt långt efter. Ungefär som man levde med 1999 års verklighet nu, medan folk upplever 2019.  Medan politiken funderar rinner tiden iväg, parallella samhällen skapas där nån gubbe i någon anrik familj i en förort till Göteborg är både präst, domare och ordförande över hela förorten. Man har sitt eget samhälle. Ett land i landet. Vi tillåter det för politikerna inte kan tro sina ögon… de kan inte tro det kan ske… ändå har det redan skett.

Jo, vi är helt klart i en brytningstid där högerpopulism vinner mark och vänstern fortfarande lever i en flummig dimma där allt som sker förnekas, och ideologiseras. Folk i gemen vill ha trygghet. De tänker så när de tar valsedeln.

De traditionella partierna måste ta till sig frågorna, sila bort rasismen och se de problem som väljarna till högerpopulistiska partier upplever.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt