Annons:

Glennfalk: Plötsligt drabbas jag av pessimism

Jag brukar förhålla mig positiv, reflektera bakåt och tänka att det nog löser sig – det brukar ju bli bra!
Men nu denna kväll har jag under någon timme framför Tv:n drabbats av pessimism. När jag fått skriva av mig denna nu så hoppas jag få återgå till min positiva läggning..

Annons:

Trump bidrar på sitt sätt, med sina obegripliga propagandistiska rollspel där han tillhör de goda och andra tillhör de onda. Därtill formuleringar som senast hördes under andra världskriget. Han sänker börsen tillsammans med Kina, men så fort de börjar prata med varandra ökar börsen igen.

Så läser jag att man spår en börskrasch i mitten av 2030-talet, ungefär hundra år efter den stora kraschen under depressionen. Är Trump fortfarande med då, eller vem är det då som fixar kraschen…?

Och så funderar jag på vad som kan leda dit. Industrin går på helfart – än så länge. Men handelskriget har ju startat mellan USA och Kina, syntes ju på börsraset på senhösten, men nu pratar de igen och helt plötsligt är världsbilden ljus.

*

Vi får ju en allt renare miljö. Jo, men bollen har redan satts i rullning och går jorden att rädda? Tipping point, är den redan nådd?

Alla unga barnfamiljer idag, som kräver svenskt kött för miljöns skull. Det är väl bra! Jo, men alla de sopor de inte sorterar på sin semester, all mat de lämnar på sina frukostbrickor och allt papper de slänger omkring sig… Och svenskt kött? Nu ska det inte vara något kött alls…

Men de unga föräldrarna köper ju miljöbilar och det blir mindre utsläpp! Jo, men de kör allt fortare i stan och så skjutsar de barnen varje morgon till skolan, som om det skulle spara miljön… Konsumtionen hos unga familjer ligger fortfarande hög. Konsumera mindre, ryter de till oss 60-plussare, som inte bytt kök på 30 år.

Medan de själva byter kök vart tionde år… Å inte äter de rent i kylen heller. ”Bäst före-datum” går före smak och lukt…

*

Men vi blir allt mer sociala, umgås allt mer med varandra! Jo, men barnen i lågstadiet har åtta timmars skärmtid säger man på nyheterna…

Men farmor och farfar är friskare och är i naturen och bygger kojor med sina barnbarn! Bra, om bara barnbarnen vill, de sitter hellre är vid datorn och spelar krigsspel…

Men allt föreningsliv då, tänk vad de fostrar våra barn till ansvarstagande individer. Det bådar väl gott!  Jo, men får alla vara med eller bara de som kan tacklas hårt och har fysiska eller ekonomiska förutsättningar? Ibland undrar man om inte idrotten är till för en elit som har både råd och tid.

*

Men våra årstider, tänk vad härligt att bo i ett land där vi har fyra tydliga årstider! Tydliga? Jag tycker de är otydliga. Förr startade pimpelfisket Annandagen. Numera är vi glada om vi har is på sjöarna Trettondagen… Och våren kom redan i mars.

Tänk förr fick barnen börja jobba tidigt, skolgången var knapp. Idag går man länge i skolan och utbildar sig grundligt! Visst, om man får tag i en lägenhet när man studerar. Den sköna sängen har bytts mot en soffa hos någon vän som har lyckats få tag i bostad under studierna…

Men folkhemmet! Vilket folkhem vi skapat i Sverige! Jovisst, splittrat samhälle så pass att vi inte kan komma överens om en regering efter ett val. Polariseringen ökar…

*

Förr slogs man så tänderna for ur munnen, det sker inte idag!  Nej, nu sticker man kniven i varandra och har man en pistol så skjuter man de man inte gillar. Barn utbildas i förorternas kalifat, inget blåljus och ingen socialarbetare törs gå in. De unga, svenska knarkgängen som försöker dela upp marknaden med handgranater och sprängningar…

*

Tänk vilken semester vi har. Fem veckor då vi kan resa ut och se världen! Ja, till vilka länder då? Det är snart räknat vilka länder som går att besöka utan att man ska ta något allvarligt i beaktande. Och flyget – numera har man ett ord som heter flygskam…

Den demokratiska friheten har du kvar, var glad för den! Hur länge finns den? Det finns redan klaner i storstäderna som skapar parallella samhällen med egen rättskipning, kameror behövs överallt, terrorister skyr inga medel och religionerna slåss med varandra. Demokratin går oss snart ur händerna… Nej, demokratin är inte självklar ens i Sverige. Den måste man kämpa för.

*

Tänk vilken utveckling det skett på sjukvårdsområdet! Jo, men vad har de med prostatacancer för nytta av det om det är minst 45 dagars väntetid på operation?

Men telefonen då, du är alltid kontaktbar! För vilka, det ringer ju telefonförsäljare hela tiden och försöker lura mig…

Tv:n! Tv:n är väldigt bra och nyttig! Jo, men där är det mest plats för de mest udda. Har du utsatt någon för nått eller är en väldigt udda person (ibland räcker det med att du bor i Stockholm) platsar du i TV-soffan. Vanligt folk gnuggar mest Triss. Å vinner småsummor…

Hur eländigt är det bara! Finns det inget odelat positivt du kan tänka dig? Något enda litet utan att det finns en negativ baksida?

Nä… Nu går jag och drar jag täcket över huvudet.

PS. Varför är allt så jävligt? Vindrutetorkaren är alltid sämst på förarsidan. Varför har du bara en stjärnmejsel när det är en spårskruv? Varför går det inte att reparera en filmkamera? Eller byta kontakt på en sladd utan att skära av sladden? Eller varför missar man alltid papperskorgen när man slänger ett papper från håll? Eller… (fyll i själv.)

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt