Annons:

GLENNFALK: Skulle ett matriarkat göra världen till en bättre plats?

Jag pratar inte om en feministisk politik som både manliga och kvinnliga politiker säger sig driva, (även om den är nog så viktig) utan om ett regelrätt matriarkat.
Det är en samhällsordning där all makt innehas av kvinnor; politiska poster, företagens exekutiva tjänster och den sociala makten.
Så här på Mors Dag kan det vara en spännande fundering.

Annons:

Jag har, som jag tidigare berättat, en kurdisk familj väldigt nära mig. Man, hustru, tre pojkar varav två i tonåren. Nej, de är inte muslimer även om de levt väldigt nära dem i Syrien. Delar av Irak, Iran, Syrien och Turkiet bildar Kurdistan med 30 miljoner människor, i princip utan land.

Sålunda säger mannen till mig, efter fyra år i Sverige: 

”I Sverige kommer barnen först. Sedan kvinnan. Sedan hunden, katten och sist mannen…”

Varför säger du så, frågar jag. 

”Alla tar hänsyn till barnen och kvinnan. De kommer alltid först. Mannen står sist…”

*

Är det kanske så att du är van vid att alltid komma först, och att din kvinna och dina barn är vana vid att alltid följa dig? Undrar jag.

Han skrattar till svar. Han ville skämta lite. Men jag fortsätter; Vilka är det som krigar i Syrien, i Kurdistan? Är det männen eller kvinnorna?

Han skrattar igen, men så säger jag: 

Vet du, jag tror att om kvinnorna fick bestämma allt i världen så fanns det inga krig. Vi män vi krigar för alla möjliga ”högre” syften; makt över land, makt över tro, och för familjens fortlevnad. Men det är kvinnorna som gråter när deras barn går ut i fronten…Och det är generellt kvinnan som håller ihop familjen.”

*

Han blir allvarlig och vi fortsätter resonemanget. Om den svenska kvinnokampen, om när kvinnorna fick rösträtt, om föräldraledighet, VAB och kvinnor i politik och i företagsledningar. Han lyssnar.

Unga flickor gör bättre ifrån sig i skolan, unga kvinnor klarar både högskolestudier, jobbintroduktion och samtidigt föda och fostra barn. Unga män tar en annan roll i familjen, samhället har byggts med ambitionen att få unga, trygga familjer. ”Familjen” har fått samhällets skyddsnät i ökad utsträckning men jämlikheten i familjen ökar och det skapar en ökad trygghet.

”Ja, säger han, det är bra i Sverige. Jag tycker det är bra. Mina barn är jätteglada att få gå i skola, att få lära sig, de är så glada, varje dag. Och då är vi glada också. De vill aldrig flytta tillbaka, vi blir kvar här.”

Jag svarade att vi är glada att de trivs och vill bli svenska medborgare, men att det går bättre både för dem och oss i vår samhällsgemenskap om de lär sig svenska språket. Vilket måste vara rejält kämpigt. Men har man flytt i en båt över medelhavet och riskerat livet i Turkiet och resan hit, så har man nog blivit mentalt stark och fått andra preferenser.

*

Efter vårt samtal funderar jag vidare…

Min grundsyn är att alla tjänster ska tillsättas efter kompetens och de personliga karaktärsdrag som efterfrågas. Likafullt känner jag att det är skillnad mellan könen; pojkar blir män och flickor blir kvinnor. Naturen är så ordnad och hur samhället än försöker få könen smälta samman till någon ”hen” så verkar det ändå vara så att män och kvinnor blir olika, med en hemvist vid olika pooler.

Finns det en kvinnlig Donald Trump? Var Margret Thatcher en sådan? Jag är tveksam.

99 procent av alla kvinnor över hela världen utvecklar ett moderskap som varje barn hyllar.

99 procent av alla män utvecklar inte ett sådant faderskap. 

Mor tycks alltid, i både söners och döttrars ögon, vara den som är den yttersta, trygga hamnen, den ultimata tryggheten och ska fadern bli en sådan vilket många fäder lyckas med, måste han ta till sig de moderliga egenskaperna som omsorg, ömhet, kärleksbetygelser, sårbarhet, inlyssnandet.

 *

När man lyssnar på svenska kvinnliga politiker får man ibland känslan av att de istället försöker adoptera manliga egenskaper som mer tyder på testosterondoping, än manliga karaktärsdrag.

Ändå, ja ändå, tror jag att dessa testosteronkvinnor inte så snabbt skulle hota med krig och konflikt som en manlig motsvarighet. 

Ett matriarkat kanske är att gå för långt. Att avlösa ett patriarkat med ett matriarkat är kanske inte helt hundra, men att kvinnor tar allt större plats i det generella beslutsfattandet i Sverige och Världen tror jag bara gör världen bättre. Generellt sett.

Grattis på Mors Dag mamma där i din himmel!

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt