Annons:

LÅNGA FÄNGELSESTRAFF EFTER GROV MISSHANDEL

En man och en kvinna döms till fängelse i 20 månader efter en grov misshandel i Vimmerby. Foto: MostPhotos

LÅNGA FÄNGELSESTRAFF EFTER GROV MISSHANDEL

En man och en kvinna döms till långa fängelsestraff efter en grov misshandel i Vimmerby i början av april. Duon slog offret vid ett stort antal tillfällen och använde bland annat en expanderbar batong. Straffen för bägge blir fängelse i ett år och åtta månader.

Annons:

Händelsen har sin bakgrund i en konflikt om narkotika. De två personer som nu döms menade att offret, en kvinna vars ålder är sekretessbelagd, stulit narkotika till ett värde av 1 500 kronor och sökte upp kvinnan i en bostad i Vimmerby. 

När tvisten inte kunde lösas muntligt gick först kvinnan till fysisk attack mot offret och sedan anslöt mannen. Målsäganden blev grovt misshandlad och slagen med en fjäderbatong. Hon mottog en mängd slag med batongen och tvingades uppsöka sjukhus, bland annat med ett sprucket ögonbryn.

Anser att bevisningen räcker

Både mannen och kvinnan har medgett att de använt visst våld, men hävdar att de agerat i en nödvärnssituation. Duon har hävdat att offret attackerade den kvinnliga gärningsmannen och att den manlige gärningsmannen försökte sära på dem.

Flera personer fanns i huset och har vittnat om offrets skador och att hon kom ned från övervåningen, där misshandeln ägde rum, blåslagen och med blod rinnande från ögonbrynet.

Tingsrätten anser att den samlade bevisningen – där man lägger stor vikt vid de faktiska skadorna – räcker för att fälla duon för grov misshandel.

Vimmerbybo frias

Däremot frias en ung kvinna från Vimmerby för medhjälp till grov misshandel. Kvinnan stod i trappen och såg på när gärningen begicks. Hon har i förhör pekat ut de två personer som nu döms för misshandeln. Domstolen anser inte att kvinnan varit tillräckligt aktiv när det gäller gärningen för att döma henne för medhjälp.

Utöver den grova misshandeln döms mannen för tre fall av ringa narkotikabrott, två fall av hot mot tjänsteman, ett rattfylleri och en grov olovlig körning. Han är cirka 25 år och skriven i Flens kommun. Utöver fängelsestraffet ska han betala ett skadestånd på 23 500 kronor tillsammans med kvinnan. De poliser som utsatts för mannens beteende får avslag på sina begäranden om skadestånd. 

Kvinnan är cirka 30 år gammal och hennes bostadsort är sekretessbelagd. Utöver den grova misshandeln döms hon för ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och grov olovlig körning.

Både mannen och kvinnan förekommer i belastningsregistret vid flera tillfällen sedan tidigare. De ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft. Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt