Annons:

AVSLÖJAR: RÅNARNA KOM ÖVER GODS FÖR

Foto: Arkivbild

AVSLÖJAR: RÅNARNA KOM ÖVER GODS FÖR "RIKTIGT HÖG SUMMA"

Fyra män sitter häktade för det grova rånet mot en guldsmedsaffär i Vimmerby i höstas. Vår tidning kan nu avslöja att värdet på bytet som rånarna kom över är mycket högt – och bara en del av godset är återfunnet.

Annons:

Det var strax efter klockan 17.00 måndag 5 oktober som Guldsmedsaffären på Norrtullsgatan i centrala Vimmerby rånades av två maskerade och pistolbeväpnade män.

Efter rånet flydde de till fots från platsen.

Polisen slog snabbt en ring runt Vimmerby och i en av polisens fordonskontroller greps en misstänkt gärningsman bara 13 minuter efter rånet utfördes. Ytterligare tre män greps vid en samlad polisinsats i Skåne och häktades ett par veckor senare.

"En riktigt hög summa" 

Vid rånet tvingades den anställde att lägga sig på golvet under pistolhot, allt medan rånarna länsade hyllor och montrar på värdesaker.

Sedan rånet har polis och åklagare varit förtegen om hur mycket rånarna kom över, men vi kan nu berätta att det rörde sig om gods till ett mycket stort värde – åtskilliga hundratusen kronor.

– Jag kan bara bekräfta att det handlar om en riktigt hög summa. Inom juridiken är fem prisbasbelopp en viktig gräns (omkring en kvarts miljon kronor), och värdet på det stulna överstiger det, berättar kammaråklagare Kjell Jannesson.

Enligt uppgifter till vår tidning har delar av rånbytet återfunnits, men långt ifrån allt. Detta bekräftas också av Kjell Jannesson.

"Bevisläget betydligt bättre"

I slutet av november gjorde polisen nya fynd i Vimmerbyområdet, längs rånarnas flyktväg. Kjell Jannesson beskrev dem då som ”väldigt intressanta”. Nu är fynden hos NFC (Nationellt forensiskt centrum) i Linköping, och därifrån har man fått en preliminär prognos som säger att de första svaren kan komma om cirka två-tre veckor.

– Fynden har gått att koppla direkt till rånet, samt till de misstänkta gärningsmännen och deras närvaro i Vimmerby, på ett väldigt bra sätt. Det handlar om otroligt intressanta grejer och gjort bevisläget betydligt bättre. Sedan får vi se vad NFC kan hitta i form av exempelvis dna eller fingeravtryck, säger Kjell Jannesson.

Förlängd åtalstid

Vad gäller åtalstiden för de fyra häktade männen (samtliga hemmahörande i Skåne och mellan 18 och 30 år) så gick den ut den 11 januari, men förlängdes med ytterliga två veckor. Nu ska åtal vara väckt senast måndag 25 januari.

– Men det kommer inte vara klart då heller. Det är fortfarande många analyssvar som vi väntar på. Den aktuella avdelningen på NFC har varit hårt drabbad av covid-19-viruset, så därför har det dragit ut på tiden. Jag skulle tror att de som tidigast är klara med sitt jobb om en månad,  berättar Kjell Jannesson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt