Annons:

Rekordmånga elever antagna till gymnasiet – här är populäraste programmen

Hultsfreds gymnasium kan med glädje konstatera att allt fler väljer att studera på gymnasieskolan jämfört med tidigare år. Foto: Ossian Mathiasson

Rekordmånga elever antagna till gymnasiet – här är populäraste programmen

Hultsfreds gymnasium ökar i popularitet och fler elever än tidigare år har sökt sig till program på gymnasieskolan. 
– Det totala antalet elever i årskurs ett är 176 i år jämfört med 155 förra hösten, säger skolchefen Martin Snickars. 

Annons:

Antagningssekreteraren Hanna Waern Andersson redovisade på barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde gymnasievalet för höstterminen 2021. 

Skolchefen Martin Snickars kan glatt konstatera att andelen elever som har sökt sig till Hultsfreds gymnasium har ökat i jämförelse med föregående år. Det är 176 elever som har blivit antagna till program på gymnasieskolan, vilket går att jämföra med 155 elever förra hösten. 

– Det är jätteroligt. Det kan finnas flera förklaringar till att vi har fler elever som söker sig till oss. Det kan handla om att vi har attraktivare utbildningar som vi har lyckats marknadsföra på ett bra sätt. Vi vill också vara tydliga med vad vi gör så man får det man tror på förhand. Vi har jobbat mycket trygghet och säkerhet så vi har en lugnare skolmiljö än tidigare. Jag tror att vi har ett gott rykte. Vi vet inte exakt varför det har ökat men det är positivt, säger Martin Snickars.

Här är de populäraste programmen

De mest populära gymnasieprogrammen i Hultsfred är barn och fritid, ekonomi samt fordon transport, tre program med 26 elever vardera. Industriprogrammet hade en ny elev förra hösten och nu är det tolv nya elever.

– Vi har en utökning av antalet platser på fordon- och transportprogrammet. Vi har egentligen 24 platser men det var ett stort söktryck så vi utökade till 26 platser efter en bra dialog med SYAB, som kunde ta emot två elever till i samma grupp, säger Snickars.

Introduktionsprogrammet, bestående av de elever som inte har klarat godkänt i ämnena från grundskolan, är störst med 34 elever. Det naturvetenskapliga programmet hade tolv elever i årskurs ett förra hösten och nu är det 15 elever som har påbörjat den treåriga gymnasieutbildningen. 

– Naturvetenskapsprogrammet, som är högskoleförberedande, har gjort en liten men viktig ökning. Det är ett program som vi gärna vill lyfta fram, säger Snickars.

Antalet elever på E-sportsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet har minskat gentemot fjolåret. 

– Det är de tre programmen som har minskat sedan förra hösten, säger Snickars.  

Allt fler väljer studier på hemmaplan

Positivt är att en större andel av de antagna eleverna kommer från Hultsfreds kommun, 141 elever i år jämfört med 120 elever för ett år sedan. Procentuellt är 76,2 procent av eleverna från hemkommunen i år, 62,8 procent i fjol. 

– Mycket positiva siffror. En så hög antagning från hemkommunen (76,2 procent) har vi inte haft på många år. 

Antagna elever från andra kommuner är 36 stycken hösten 2021. De flesta eleverna kommer från Vimmerby, Kisa, Vetlanda och Oskarshamn och går på fordon- och transportprogrammet för att bli lastbilschaufförer.

Elever från Hultsfreds kommun som är antagna i andra kommuner är 37 stycken, en kraftig minskning då det var 68 elever hösten 2020. 

– Det har minskat ganska mycket till den här hösten. Det är flera som har valt Hultsfreds gymnasium istället för gymnasium i andra kommuner. Det kan bero på att gymnasiet har fått ett gott rykte, att man känner att man får med sig en bra utbildning och att vi har beskrivit gymnasiet och våra program på ett bra sätt. 

Fakta

Redovisning av gymnasievalet på Hultsfreds gymnasium höstterminen 2021:

Bygg- och anläggning, lärlingsprogrammet: 0 (1)

Barn- och fritidsprogrammet: 26 (10)

El- och energiprogrammet: 11 (11)

Ekonomiprogrammet:  26 (20)

E-sportprogrammet 7(11)

Fordon- och transportprogrammet 26 (24)

Industritekniska programmet: 12 (1)

Introduktionsprogrammet: 34 (28)

Naturvetenskapsprogrammet: 15 (12)

Samhällsvetenskapsprogrammet: 12 (16)

Vård- och omsorgsprogrammet: 7 (13) 

Hotell- och turismprogrammet har inte startat i år. 

Siffror inom parentes är antagning 2020.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt