Annons:

GYMNASIEELEV STÄNGS AV I TVÅ VECKOR EFTER UPPREPAT FUSK

En elev på Hultsfreds gymnasium stängs av i två veckor för upprepat fusk. Foto: Ossian Mathiasson

GYMNASIEELEV STÄNGS AV I TVÅ VECKOR EFTER UPPREPAT FUSK

En elev på Hultsfreds gymnasium stängs av i två veckor efter upprepat fusk. 
– Det handlar om uppsatsskrivning där man har tagit hela innehållet från internet och lämnat in som sitt eget, säger skolchefen Martin Snickars. 

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att stänga av en elev från Hultsfreds gymnasium i två veckor. Det finns fyra avstängningsgrunder i skollagen. Eleven har med otillåtna hjälpmedel försökt vilseleda vid bedömningen av elevens måluppfyllelse och kunskaper. 

Martin Snickars berättar att det finns en åtgärdstrappa på gymnasiet för att förhindra fusk.

– Vi har ett digitalt system som kontrollerar alla elevtexter. Eleven känner till att vi har ett system som granskar texter så man inte ska kunna fuska. Om det händer ändå är det läraren som har samtal med eleven vid ett första tillfälle. Eleven vet från grundskolan om att man inte får fuska på prov och redovisningar. Om det skulle upprepas så går det till steg två, ett varningssamtal med rektor. En tydlig markering så eleven förstår att man inte kan fuska sig till godkända resultat eller högre betyg. Om det skulle upprepas igen så är det på steg tre och eleven får en skriftlig varning från rektorn. Eleven har i detta fall kommit till steg fyra, då går det till nämnden och det är väldigt allvarligt, säger Martin Snickars. 

Stängs av i två veckor

Fusket rör sig om uppsatsskrivning där eleven, som studerar på ett högskoleförberedande program, har tagit hela innehållet från internet och lämnat in som sitt eget. 

– Det går inte igenom i vårt kontrollsystem eftersom vi har ett program som granskar och jämför med texter som finns på internet. Programmet mäter hur många procent som är plagierat. Det är nästan 100 procent. Med tanke på att det är ett upprepat beteende har nämnden beslutat om avstängning. Nu är det avstängning på två veckor. Händer det på högskola eller universitet så är man avstängd från utbildningen, det får enorma konsekvenser för en studerande på universitetsnivå. Det är viktigt att alla elever förstår att man inte kan göra så, säger Snickars. 

Två veckor är det strängaste straffet vad gäller fusk på gymnasiet, enligt Martin Snickars. Han vill inte gå in på vilken årskurs den avstängda eleven går i. 

– Det är sekretess på vilken elev det är så det blir utpekande att nämna årskurs. Det är en elev på ett högskoleförberedande program. Det är viktigt för andra elever att förstå att man inte ska fuska. Det kan gå så fel, säger Snickars och fortsätter: 

– Alternativen som finns vid avstängning är en eller två veckor. Eleven blir av med sitt studiebidrag för denna månad om det blir två veckor. Det är en allvarligare konsekvens när det är två veckor. 

Kan det bli aktuellt med längre avstängning?

– Nej, det är inte längre avstängning än två veckor vid fusk. Vid andra händelser kan eleven bli avstängd under flera terminer. 

Eleven får under dessa två veckor samtala med studie- och yrkesvägledare angående sin framtid och sitt beteendet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt