Annons:

Stod i kö för att hylla skolsatsning i Vena – nu ska placeringen bestämmas

Satsningen på en ny förskola i Vena hyllades av ledamöterna i fullmäktige. Två miljoner kronor har avsatts till projekteringen och nu ska bland annat placeringen bestämmas. Den kan komma att ligga i kullen bakom modulen. Foto: Susanne Åkesson

Stod i kö för att hylla skolsatsning i Vena – nu ska placeringen bestämmas

Politikerna lovordar beslutet att bygga en ny förskola i Vena. På fullmäktigemötet stod de i kö till talarstolen och hade bara gott att säga om satsningen som nu kan gå igång på allvar.

Annons:

I och med att en ombudgetering godkänts tidigare under kvällen gick också satsningen på Ekbackens nya förskola igång på allvar kan man säga. Två miljoner kronor har avsatts till projektering, vilket är en uppskattad kostnad.

Nu gavs information om förskolan till fullmäktigeledamöterna som ställde sig i kö till talarstolen.

– Jag vill uttrycka min stora glädje över att någonting sådant här händer i vår kommun, sa Åke Nilsson (KD). Vena är kanske den landsbygdsdel i vår kommun som är mest aktiv. Nu hoppas jag få slippa moduler och att det kan bli så här på flera orter.

Åsa Landberg (C) och Göran Gustafsson (SD) var inne på samma sak:

– Det finns många fler moduler, så det finns ett uppdämt behov av att bygga mer i ytterområdena där det är mycket eftersatt, sa Gustafsson.

Även Åke Bergh (M) ville gratulera Vena och skickade samtidigt med berömmande ord till tjänstemännen, för det sätt de hanterat ärendet på.

– Det ska vi kosta på oss, det är de väl värda, sa han.

Modul valdes bort

Vena skola har ökat sitt elevantal från 55 till 90 på fyra år. Trångboddhet fick barn- och utbildningsnämnden att först föreslå att förse den befintliga modulen med en övervåning. Men, istället klubbades en permanent förskola med plats för upp till 80 barn.

– Nu för tiden finns det färdigupphandlade skolor i vårt samverkansorgan SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, så man kan så att säga köpa skolor på lite mer färdigpaketerade sätt, berättar kommunchef Lars Rönnlund.

Det gör att det går mycket snabbare än normalt.

– Från det att vi bestämt oss ska det enligt tidsplanen ta ungefär ett år till en ny förskola kan tas i bruk, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Ska diskutera placeringen

Mikael Lång (S) uttryckte sin glädje över att barn- och utbildningsnämnden gått ifrån att vara en ”modulnämnd” till att bygga handfast och för framtiden.

– Men under tiden, innan vi får det här på plats, måste vi ta oss en titt på platsen framför modulen som är en lerpöl. Där måste vi göra något så det går att härda ut till byggnaden är klar.

Hela ärendet lämnas nu vidare till budgetberedningen, för att det ska processas i korrekt ordning, innan det kommer tillbaka till fullmäktige.

– Det blir nu AB Hultsfreds Bostäders personal tillsammans med barn- och utbildningsnämnden som ska utreda kostnaden, titta på vilket alternativ av förskola som ska väljas och placeringen av den, sa Lars Rönnlund.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt