Annons:

KEJSARKULLEN SKA SLUTTÄCKAS FÖR MÅNGMILJONBELOPP

Det ska läggas tätskikt, dräneringsmatta och skyddstäckning som en del av sluttäckningen av Kejsarkullens deponi. Peab Anläggning AB har fått i uppdrag att utföra arbetet som ska pågå fram till 2027. Foto: Bildbyrån

KEJSARKULLEN SKA SLUTTÄCKAS FÖR MÅNGMILJONBELOPP

Kejsarkullens gamla deponi på 7,3 hektar ska sluttäckas under de kommande åren. Peab Anläggning AB vann upphandlingen och arbetet beräknas kosta cirka 34,5 miljoner kronor. 

Annons:

Kejsarkullen ska sluttäckas och Hultsfreds kommun avsatte 35 miljoner kronor i ett bokslut för åtta-nio år sedan.  

– Vi har fått avvakta eftersom deponin ska sätta sig rent fysiskt och sjunka ihop lite grann. Nu har den slutat göra det och då är det dags att täcka den med material, dukar och en halvmeter ytterligare material. Det är en lång process som pågår i flera år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Det har gjorts en upphandling och fem företag skickade in anbud. Hultsfreds kommun har antagit det lägsta anbudet på 11,9 miljoner kronor och det är Peab Anläggning AB som får i uppdrag att lägga tätskikt, dräneringsmatta och skyddstäckning som en del av sluttäckningen av Kejsarkullens deponi. 

– Det är 73 500 kvadratmeter som ska förses med ett tätskikt. Arbetet med tätskiktet kommer att ske i etapper mellan 2022-2027, säger Lars Rosander.  

Beräknas kosta 34,5 miljoner

Över tätskiktslagret, som ska bestå av en LLDPE-duk, läggs en dräneringsmatta. Innan ytan får beträdas av maskiner igen ska 50 centimeter skyddstäckning läggas på. Skyddstäckningsmaterialet kommer handlas upp i en separat upphandling av ÖSK via Hultsfreds kommun. 

– När det är färdigt 2027 beräknas hela sluttäckningsprojektet kosta 34,5 miljoner kronor. Vi avsatte 35 miljoner för många år sedan och det verkar hålla än så länge. Vi får se vad som händer under de kommande åren, säger Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) berättar att de 35 miljonerna som avsattes för många år sedan har vuxit av olika anledningar. 

– Vi har totalt 39 miljoner i potten för att kunna göra arbetet, säger Tomas Söreling och fortsätter:

– En annan intressant sak som man tittar på är att få solceller på området när deponin är sluttäckt. Det är ett projekt som man tittar på i samband med de här åtgärderna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt